Украинското военно разузнаване съобщи днес, че най-малко трима руски офицери са били убити предишния ден при експлозия в "окупационния щаб" в южния град Мелитопол, в резултат от действия на "местната съпротива", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера, след "експлозията в окупационния щаб, най-малко трима офицери от руската национална гвардия бяха елиминирани", обяви в "Телеграм" ведомството, което е част от министерството на отбраната, като добави, че "акцията е извършена от "представители на местното съпротивително движение".

АФП не успя да провери тези твърдения.

Окупираният украински град Мелитопол е важен за логистиката на руската армия. Превзет е малко след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

"Нападението е станало по време на среща с офицери от Федералната служба за сигурност и руската Национална гвардия", казаха от украинското военно разузнаване и допълниха, че "информацията за допълнителни загуби на врага се изяснява", предполагайки, че жертвите може да са по-високи.

Кметът на Мелитопол в изгнание Иван Федоров каза в снощи, че в града е била чута "силна експлозия", след което полицейски коли са се движили "с висока скорост".

Градът, който е имал около 150 000 жители преди войната, е в Запорожка област, една от четирите територии, които Русия претендира, че е анексирала през 2022 г., макар че нейната армия не ги контролира напълно.

Украинските сили се надяваха, че тяхната контраофанзива, започнала през юни, ще им позволи да напреднат към Мелитопол и Токмак и след това да достигнат брега на Азовско море, разрязвайки руската армия на две.

Но руските позиции се задържаха и надеждите на Киев не се оправдаха, отбелязва АФП.