Подкрепяният от Москва депутат от Луганска област Михаил Филипоненко е бил убит тази сутрин с взривно устройство, поставено в автомобила му, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Полковник Филипоненко беше активна фигура от проруското сепаратистко движение след 2014 г. и бе сред ръководителите на т.нар. народна милиция Луганската народна република.

През септември той беше избран за член на местния парламент след избори, които много държави по света осъдиха, припомня британската информационна агенция.

Това е втори антентат срещу Филипоненко. На 21 февруари той оцеля, след като колата му беше взривена в близост до сградата на представителството на ЛНР в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня (СЦКК), съобщи депутатът от регионалния парламент Юрий Юров в канала Telegram.

Откакто руските сили влязоха в Украйна през февруари миналата година, редица длъжностни лица, назначени от Москва, станаха жертва на бомбени експлозии. Луганск е една от четирите украински области, които Русия заяви, че анексира. Присъединяването им към състава на Руската федерация обаче беше категорично отхвърлено от Киев и Запада.

Украинското военно разузнаване пое отговорност за убийството на Филипоненко, предаде Франс прес, като се позова на негово изявление в "Телеграм".

"Специалната операция по ликвидирането на палача Филипоненко бе извършена съвместно с представители на украинското съпротивително движение" в окупирания район, пише в текста.