Американският президент Джо Байдън обвини Конгреса на САЩ за вчерашното изтегляне на украинските войски от Авдеевка в Източна Украйна, като каза, че бездействието на Конгреса е довело до това поражение, предадоха ДПА.

"Украинските военни бяха принудени да се изтеглят от Авдеевка, след като украинските войници трябваше да пестят боеприпасите поради намаляващите доставки в резултат на бездействието на Конгреса, което доведе до първия забележим напредък на Русия от месеци", обяви вчера Белият дом след телефонен разговор между Байдън и украинския президент Володимир Зеленски.

Байдън отново увери Зеленски в подкрепата на САЩ и подчерта спешната необходимост Конгресът да разреши нов пакет от помощ за Украйна, съобщиха от Белия дом. След дълги забавяния Сенатът наскоро одобри планове за нова помощ за Украйна на стойност около 60 милиарда долара.

Одобрението в Камарата на представителите не е сигурно. Председателят на камарата - републиканецът Майк Джонсън, каза, че няма да внесе законопроекта за обсъждане. Гласуване все още е теоретично възможно чрез сложен рядко използван процес, известен като петиция за освобождаване от отговорност, която може да придвижи законопроекта в Камарата на представителите.

Демократът Байдън многократно е призовавал Конгреса да действа. Белият дом наскоро предупреди за падането на Авдеевка и обвини бездействието на Конгреса за оттеглянето на украинските сили. Изтеглянето от града, за което се водиха битки от месеци, е пореден неуспех за украинската армия, която се защитава срещу Русия, отбелязва БТА. 

Руското министерството на отбраната обяви днес, че войските му са установили пълен контрол над украинския град и са напреднали с 8,6 км в тази част на фронтовата линия. 

Русия заяви, че е превзела украинския град Авдеевка след като Украйна се изтегли, но Москва посочи, че някои украински войници все още се укриват в огромен завод за кокс от съветската епоха след едно от най-интензивните сражения по време на войната.

Говорител на украинската армия, цитиран от Ройтерс, пък заяви, че ситуацията "донякъде се е стабилизирала" на източния фронт в Украйна при Авдеевка след вчерашното изтегляне на силите на Киев от града. 

"Мога да заявя,... че в деня след като напуснахме Авдеевка, оценяваме ситуацията като донякъде стабилизирана", каза в телевизионно изявление Дмитро Лихови, говорител на войските в този участък от фронта. Той допълни, че украинските войски са понесли жертви по време на изтеглянето, но те са били минимизирани предвид дадените обстоятелства.

Авдеевка, в която живееха около 34 000 души преди руската инвазия през февруари 2022 г., падна в ръцете на проруските сепаратисти през юли 2014 г., преди да бъде върната под украински контрол. Градът се намира в Донецка област, чийто областен център е в ръцете на сепаратистите от 10 години.