Украинският заместник външен министър Андрий Мелник смята, че вероятността Китай да поеме ролята на посредник във войната в Украйна "не е нереалистична", предадоха ДПА и БТА.

"Разбира се, че китайците преследват собствените си интереси, но аз наистина смятам, че справедливо и мирно разрешение и прекратяване на военните действия е повече в съответствие с интересите на Пекин, отколкото това огромно и неспиращо земетресение, разтърсващо целия световен ред", каза днес Мелник в интервю за изданията от германската медийна група "Функе".

Телефонният разговор между украинския президент Володимир Зеленски и китайския лидер Си Цзинпин, проведен за първи път откакто започна войната преди 14 месеца, "е голям напредък в укрепването на нашите отношения с Китай и прекратяването на руската агресия", добави той.

Бившият украински посланик в Германия подчерта обаче, че "за Киев оттеглянето на всички руски войски от окупираните територии е задължително условие".

Според предложението на Китай за политическо разрешение на конфликта в Украйна не се предвижда изтеглянето на Русия от районите, които е окупирала през изминалата година нито от Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., отбелязва агенцията.