Украинският президент Володимир Зеленски е готов да се срещне с руския си колега Владимир Путин в Минск за преговори с участието на Германия, Великобритания, САЩ и Франция, предадоха Ройтерс и БТА. Те цитират изявление на Зеленски в социалните мрежи.

"Искам да се обърна към руския президент Владимир Путин. Трябва ли да говорим? Трябва. Нека да обсъдим на кого принадлежи Крим и кой не е в Донбас. Предлагам за разговора да съберем следната компания: вие, аз президентът на САЩ Доналд Тръмп, британският премиер Тереза Мей, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон", заяви украинският президент.

"Мисля, че Александър Григориевич Лукашенко с удоволствие ще ни приеме в Минск", отбелязва Зеленски.

Отношенията между Украйна и Русия достигнаха най-ниското си равнище, след като през 2014 г. Москва анексира полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в конфликта в Източна Украйна, при който загинаха 13 000 души. Засега Русия не е готова да даде отговор на поканата на украинския президент за преговори за уреждане на конфликта в Донбас, но ще проучи предложението, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

"Засега не съм готов да отговоря, това е абсолютно нов формат", каза той. "Трябва да разберем дали подобна среща има перспективи, трябва да разберем що за нов формат се предлага", уточни Песков.

"САЩ не са участници в Нормандския процес" и не са подписвали споразуменията от Минск, подчерта прессекретарят на Путин.

Очаква се днес в Киев да се състои среща на високо равнище с висши представители на ЕС.

Президентът Володимир Зеленски се опитва да подобри връзките на страната си със Запада, отбелязват ДПА и БТА. Първото му посещение като президент беше в Брюксел като демонстрация на солидарност с ЕС. През последните пет години европейските лидери подкрепяха Украйна, докато нейната армия се бореше с поддържаните от Русия сепаратисти в източните региони. "Трагедията в Източна Украйна продължава с катастрофални хуманитарни последствия за местното население, озовало се в капана на войната на Русия", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск през уикенда, когато заедно със Зеленски посетиха района на Луганск.