Украинските военновъздушни сили разчитат, че ще получат десетки самолети западно производство, след като Вашингтон отстъпи в дебатите по въпроса, заяви военен представител, цитиран от ДПА.

"Самолетите няма да пристигат един по един, а на подразделения. Във военновъздушните сили подразделението е поне ескадрила, у нас тя се състои от над 12 самолета, а при нашите западни партньори този брой достига и до 18", каза по украинската телевизия Юрий Игнат, говорител на ВВС на Украйна.

По думите му така "като начало на Украйна могат да бъдат предоставени няколко десетки самолета за решаване на текущите задачи".

Игнат заяви това, след като на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима президентът на САЩ Джо Байдън по същество проправи пътя за предоставяне на Киев на изтребители американско производство F-16. До този развой се стигна след отправяни месеци наред искания за това от украинския президент Володимир Зеленски.

Според Украйна присъствието на самолетите F-16 ще осигури по-добра защита на войските ѝ, ще намали загубите им и в крайна сметка може да доведе до по-бързото приключване на войната.

Вашингтон подкрепи съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на F-16. Обучението най-вероятно ще се проведе в Европа през следващите месеци. Великобритания, Дания, Нидерландия заявиха, че се включват в програмата.

На това Москва отговори, че западните страни ще поемат "колосални рискове", ако доставят на Украйна изтребители F-16. Думите са на руския заместник-министър на външните работи Александър Грушко, казани вчера. "Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове и ние разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели", каза той.

Западните държави се опитват да се освободят от по-старите самолети F-16, като купуват по-новите F-35. Стана известно например, че Румъния вече е купила употребявани F-16 от Португалия и Норвегия.  

Междувременно Естония и Латвия заявиха, че искат да закупят германската система с ракети със среден обсег за противовъздушна отбрана ИРИС-Т. Това обяви естонският министър на отбраната Хано Певкур в Рига след разговори с латвийската си колега Инара Мурниеце, цитиран от ДПА и БТА.

Двете балтийски страни възнамеряват да започнат общи преговори с "Дил Дифенс" (Diehl Defence), германския производител, с тенденцията през лятото да се сключи договор, каза Певкур.

Ако сделката стане факт, първите системи могат да застъпят на бойно дежурство през 2025 г., след като бъде изградена необходимата инфраструктура и бъдат обучени военнослужещите, които ще ги обслужват.