Украйна потвърди днес, че извършва "нападателни действия" в някои части на фронтовата линия и заяви, че постига напредък край град Бахмут, но отрече твърденията на Москва, че извършва голямо контранастъпление, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Отбранителната операция (на Украйна) включва контранстъпателни действия. Следователно в някои сектори водим нападателни действия", заяви в "Телеграм" заместник-министърката на отбраната Ганна Маляр. "Районът на Бахмут остава епицентър на бойните действия. Напредваме по доста широк фронт", добави тя.

При все това въоръжените сили на Украйна заявиха днес, че нямат информация за мащабната офанзива, за която Москва твърди, че Киев е започнал на пет места по фронтовата линия в Донецка област.

"Нямаме такава информация и не коментираме никакви фейкове", каза говорител на генералния щаб на украинските въоръжени сили в отговор на запитване на Ройтерс.

"Руските съобщения, че Украйна е започнала контраофанзива, имат за цел да отвлекат вниманието от загубите, които руската армия понася около град Бахмут в Източна Украйна, заяви днес украинският заместник-министър на отбраната. "Защо руснаците активно публикуват информация за контраофанзива? Защото трябва да отвлекат вниманието от поражението в посока Бахмут", написа Ганна Маляр в приложението "Телеграм".

"Войната продължава. До пълната победа", заяви секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов.

Командирът на украинските Сухопътни сили Олександър Сирски каза, че украинските сили продължават "да напредват" близо до град Бахмут в северната част на Донецка област.

На кадри от видеоклип, публикуван от украинските въоръжени сили, се виждат руски позиции, подложени на обстрел.

В ежедневната сводка на украинския генерален щаб се споменават единствено 29 стълкновения в Донецка и Луганска област в Източна Украйна.

Украинският Център за стратегически комуникации не коментира директно руските твърдения, но каза, без да предоставя доказателства, че Русия ще се опита да разпространи лъжи. "За да деморализират украинците и да подведат обществеността (включително собственото си население), руските пропагандисти ще разпространят фалшива информация за контраофанзивата, нейната посока и загубите на украинската армия", заяви той.

Руски военни блогъри съобщиха за сражения на няколко точки по фронтовата линия и в частност около Угледар на около 150 километра югозападно от Бахмут, пише БТА.

Назначеният от Москва ръководител на окупираната от Русия част на Донецка област Денис Пушилин заяви пред руската държавна телевизия, че обстановката по фланговете на Бахмут е "под контрол", но "много трудна".

Руското министерство на отбраната днес съобщи, че отразява атаки на украински сили в южната част на Донецка област, близо до населените места Новодонецк и Октябрске. "Вражеската офанзива е успешно удържана от действията на подразделенията, артилерийския огън и въздушните удари на силите на групировка "Изток", каза ведомството.