Съд в Украйна одобри днес задържането на руски танкер от украинските власти в пристанище Измаил миналата седмица, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"След разглеждане на съответното искане съдът наложи арест на въпросния плавателен съд заедно с иззетите при обиска документи", каза украинският главен военен прокурор Анатолий Матиос.

Танкерът "Ника Спирит" беше задържан на 25 юли за предполагаемо участие в задържането на три украински военноморски кораба от Русия в Керченски проток миналата година. Впоследствие неговият екипаж беше освободен.

Матиос добави, че е законно да се провеждат разследващи действия на този кораб без разрешението на руския консул. "В съответствие с нормите на съществуващите международни договори, ратифицирани и от Русия, и от Украйна, не е предвидена необходимостта от получаване на съгласие или разрешение на представител на дипломатическа мисия или консулска служба на чужда държава за извършване на следствени действия по морски или речен транспорт в Украйна. Направихме го законно." - подчерта той.

Освен това в копието на документа, публикуван от главния военен прокурор, се отбелязва, че определянето на налагането на арест може да бъде оспорено в рамките на пет дни в Апелативния съд в Одеса.

Екипажът, както отбелязват в Службата за сигурност на Украйна, не е нарушил морското законодателство и законите на Украйна, така че не е имало причина за задържането им. В петък, 26 юли, екипажът на задържания танкер се върна в Русия.