Украинските въоръжени сили са съсредоточили основния удар в рамките на контранастъплението в югоизточната част на страната в Запорожка област, пише в. "Ню Йорк Таймс", като се позовава на двама представители на Пентагона.

Според тях украинските части, които са били обучени и въоръжени на Запад и все още са били в резерв, сега участват в бойните действия в този район.

Официални лица в Украйна са информирали САЩ, че в момента разширен контингент на ВСУ се опитва да напредне на юг през руските минни полета и други укрепления към град Токмак и, ако успее, по-нататък към Мелитопол, пише вестникът. Целта на украинските военни е да прережат сухопътния коридор, свързващ окупираните от Русия райони в Южна Украйна с анексирания Крим.

Новата операция на ВСУ, ако е успешна, може да отнеме от една до три седмици, съобщиха украински представители пред Вашингтон. "Това е голямо изпитание", е заявил високопоставен служител на Белия дом пред "Ню Йорк Таймс" при условие за анонимност.

Коментарите на американските военни съвпаднаха с изявленията на руското министерство на отбраната за засилени атаки на ВСУ на фронта. На брифинг на 26 юли министерството обяви, че украинските военни са започнали "настъпателни действия в Ореховското направление и са провели масирана атака от три батальона, подсилени с танкове". Руското министерство на отбраната твърди, че всички атаки на украинските въоръжени сили са били отблъснати, а руските позиции са удържани.

За активизиране на украинските въоръжени сили - особено в районите на Работино, Новоданиловка и Новопокровка - съобщават и назначените от Русия "власти" на анексираната част от Запорожка област.

Говорителят на Генералния щаб на ВСУ Андрий Ковальов заяви сутринта на 27 юли, че украинските военни са постигнали успех на южния фронт край Старомайорское и се укрепват на постигнатите позиции. Също така, според него, украинските въоръжени сили продължават настъплението си северно и южно от Бахмут.

Други американски медии - Politico и The Washington Post, както и Институтът за изследване на войната (ISW), също пишат за началото на нова фаза на украинското контранастъпление в Запорожка област, като се позовават на Пентагона.

Bloomberg, позовавайки се на анализатори, писа, че настъплението на ВСУ в югозападната част на Запорожка област показва, че украинската армия е успяла да пробие руските отбранителни позиции. Агенцията отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски е подкрепил съобщенията за началото на контраофанзивата по време на обръщение на 27 юли. "Днес имаше много добри резултати от нашите момчета на фронта. Добре свършена работа. Подробности по-късно", каза Зеленски.