Украинските въоръжени сили заявиха, че Русия е изтеглила някои свои войски от градовете по поречието на река Днепър срещу град Херсон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Военни представиле обявиха също така, че за заблуда на ПВО Русия стреля с ракети, които могат да носят ядрени бойни глави.  

Това е първото официално украинско съобщение за руско изтегляне от основната фронтова линия в южната част на страната. В изявлението не се дават подробности и не се споменава дали украински сили са прекосили Днепър. Украински служители също така подчертаха, че Русия е засилила обстрела през реката.

Украинският генерален щаб съобщи в своята всекидневна сводка, че е намалял броят на руските военни и въоръжение в град Олешки. Той се намира близо до Херсон на контролирания от Русия бряг на Днепър.

"Вражеските войски се оттеглиха от някои населени места в Херсонска област и се разпръснаха в гори по протежението на магистралата Олешки-Гола Пристан", каза украинският генерален щаб. "Основната част от войските е съставена от мобилизирани военнослужещи", добави той. По думите на щаба това показва, че най-добре обучените професионални войници на Москва вече са се изтеглили от района. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация.

След като се оттегли от южната част на страната през ноември, Москва съсредоточи силите си в участък от фронтовата линия близо до град Бахмут в Източна Украйна. Смята се, че там ежедневно загиват стотици военни в някои от най-кръвопролитните сражения на конфликта и нито една от страните не е успяла да постигне значителен напредък. Украинските въоръжени сили съобщиха за тежък артилерийски обстрел в редица градове на фронтовата линия в региона. "Анализираме намеренията на окупаторите и подготвяме контрамерки - по-сериозни контрамерки от настоящите", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В същото време украински военни съобщиха, че са открили в Западна Украйна отломки от изстреляни от Русия ракети, способни да пренасят ядрени бойни глави, и че основната им цел е била да отвличат вниманието на системите за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс.

Никола Данилюк, представител на изследователското звено на украинските въоръжени сили, заяви днес по време на брифинг, че фрагменти от ракети, паднали в района около западните градове Лвов и Хмелницки на 31 октомври, са били идентифицирани като части от крилати ракети "Х-55".

"Х-55" е разработена от Съветския съюз през 70-те години на миналия век за използване срещу стратегически цели. Предназначена е предимно за носенето на ядрени бойни глави и за изстрелване от самолети-бомбардировачи.

Крилатите ракети "Х-55" не са били използвани в Украйна преди 31 октомври, потвърди представителят на украинските сили.

"Уникалното на откритите ракети се състои в това, че те са оборудвани с празни бойни глави", каза Данилюк. Въпреки това ракетата представлява известна опасност заради кинетичната си енергия и горивото. "Доказателство за това е удар на ракета "Х-55" в жилищна сграда", уточни той.

Намерените отломки са били изследвани. Тестът не е показал необичайни нива на радиоактивност, заяви Данилюк. "Това показва, че не е имало контакт (на ракетата) с ядрени елементи", добави той.

"Можем да заявим, че изстрелването на тези ракети има за цел да отвлече вниманието на системите за противовъздушна отбрана на Украйна и да ги изтощи, докато съвременните руски ракети се изстрелват по обекти от критичната инфраструктура", заключи Данилюк.

Украинският представител разкри, че всички открити до момента ракети "Х-55" са били с изтрити серийни номера.

Също днес се разбра за извършена поредна размяна на военнопленници между двете страни. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че Украйна му е предала над 50 пленени руски военнослужещи.

По-рано ръководителят на назначената от Русия администрация на частично окупираната украинска Донецка област каза, че Москва и Киев ще си разменят по 50 военнопленници.

Освободените военнослужещи ще бъдат транспортирани със самолет до Москва за медицински прегледи и рехабилитация.