Украинската армия се изтегли от източния град Авдеевка, където положението значително се влоши през последните дни, съобщи украинският генерал Олександър Тарнавски, който командва силите в тази зона, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Съгласно получената заповед, се изтеглихме от Авдеевка на предварително подготвени позиции", написа той в "Телеграм". "В ситуацията, в която врагът настъпва, ходейки по труповете на собствените си войници и с 10 пъти повече снаряди... това е единственото правилно решение", допълни той.

Това е най-голямата победа на Русия от символична гледна точка след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято, отбелязва АФП. Отстъплението е и първото ключово решение на новия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Олександър Сирски, назначен на поста на 8 февруари. "Реших да изтегля частите ни от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни позиции", написа Сирски малко след съобщението на Тарнавски. "Нашите войници изпълниха воинския си дълг с достойнство. Направиха всичко по силите си да унищожат най-добрите руски части и нанесоха значителни щети на врага", допълни той. Авдеевка, в която живееха около 34 000 души преди руската инвазия през февруари 2022 г., падна в ръцете на проруските сепаратисти през юли 2014 г., преди да бъде върната под украински контрол. Тя се намира в Донецка област, чийто областен център е в ръцете на сепаратистите от 10 години.

В същото време отново агенция Франс пред съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски е подписал двустранни споразумения за сигурност в Берлин и Париж, гарантирайки дългосрочна подкрепа от страна на Германия и Франция за Украйна, като до края на 2024 г. ще получи военна помощ на стойност около 10 милиарда евро.

Всички снимки от церемониите ВИЖТЕ ТУК >>

Френският президент Еманюел Макрон обеща "до 3 милиарда евро" "допълнителна" подкрепа за Киев тази година. По време на церемонията по подписването на договора Макрон също така отбеляза промяна в поведението на Русия, която изисква колективна реакция, визирайки кибератаките срещу западни страни и опасенията, че Русия може да разположи ядрени оръжия в Космоса.

Споразуменията за сигурност, подписани от Франция и Германия, последвани от това с Обединеното кралство, подписано през януари, трябва да осигурят дългосрочна подкрепа за Киев в очакване на евентуално бъдещо членство в НАТО. Тази подкрепа се очаква с нетърпение в момент, когато украинската армия се бори срещу руснаците, а американската помощ за момента е спряна, отбелязва АФП.

Снимка: БТА/АП

"Тези три споразумения ми дават увереност като президент, че не сме сами", заяви Зеленски в Париж. "Много е важно да имаме конкретни споразумения с всички наши партньори. Но бих искал да подчертая, че това не е алтернатива на Съединените щати, ние сме всички заедно", каза той. По-рано Зеленски заяви, че се работи по още споразумения с други държави. Според украинския президент това ще даде "тласък на САЩ", където пакетът от помощи в размер на 60 милиарда долара е блокиран от републиканците в Камарата на представителите.

Снимка: БТА/АП

Споразумението, подписано за "период от десет години" и "докато Украйна не се присъедини към НАТО", както се надява Франция, предвижда "глобална помощ", включително засилено сътрудничество в областта на артилерията.

Снимка: БТА/АП

Десетгодишният пакт за сигурност с Франция включва ангажимент страната тази година да достави повече оръжия, да обучи войници и да изпрати до три милиарда евро военна помощ на Украйна, каза Макрон и обясни, че през 2022 г. Франция е отделила 1,7 милиарда евро, а през 2023 г. - 2,1 милиарда евро. "Ангажиментът ни към Украйна няма да отслабне", заяви Макрон на съвместна пресконференция. "Като помагаме на нашия украински партньор, ние инвестираме в нашата сигурност", каза Макрон.

Снимка: БТА/АП

Германският канцлер Олаф Шолц и Володимир Зеленски също подписаха споразумение за сигурност, определено като "историческо" от германския лидер, който отново заяви, че ще подкрепя Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо" срещу руския агресор.

Снимка: БТА/АП

Според германското министерство на отбраната споразумението за сигурност е на стойност 1,1 милиарда евро, а фокусът е върху противовъздушната отбрана и укрепването на артилерията на украинските въоръжени сили, предаде германският вестник "Зюддойче цайтунг".

Снимка: БТА/АП

По-конкретно споразуменията за сигурност с Франция и Германия включват доставката на военно оборудване, което е оперативно съвместимо с техниката на НАТО, обучението на украинските сили и укрепването на украинската отбранителна промишленост.

Новата германска доставка за Украйна включва 36 танка и колесни гаубици от промишлените запаси, 120 000 артилерийски боеприпаса, две допълнителни системи за противовъздушна отбрана и ракети ИРИС-Т.

"Две години след началото на тази ужасяваща война, днес изпращаме много ясно послание на руския президент: няма да отслабим подкрепата си за Украйна", предупреди германският лидер и добави, че издръжливостта на украинския народ е "достойна за възхищение". По думите му военната помощ, която страната му е предоставила и обещала до момента, възлиза на общо 28 милиарда евро.

Франция и Германия заявиха, че планират да подкрепят следвоенна Украйна в изграждането на модерна армия, способна да отблъсне евентуални бъдещи нападения от Русия.

"Нашето споразумение за сигурност е наистина безпрецедентен двустранен документ", подчерта украинският президент в Берлин. "Вярвам, че това споразумение е най-ценното и най-силното, което имаме до момента", каза Шолц. "Германската подкрепа е жизненоважна за нас, за нашите бойци на фронтовата линия", заяви той и добави, че документът отразява и "фундаменталната роля на Германия за поддържане на нормалния начин на живот в Европа и света".

Украинският президент заяви, че помощта е от решаващо значение, тъй като военните доставки от други партньори са намалели, а Русия има предимство в артилерията на фронтовата линия.

Споразуменията бяха сключени вследствие на поетите ангажименти от страна на най-развитите икономики в света, обявени по време на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс, уточнява Асошиейтед прес.

Тези дипломатически совалки и сключените спогодби са жизненоважни за Зеленски в момент, когато ситуацията на фронта в Украйна значително се влошава, отбелязва АФП. Украинската армия съобщи, че се е изтеглила от източния град Авдеевка в Донецка област, където от месеци се водят ожесточени боеве с руските сили.

А евентуалното завръщане в Белия дом в края на годината на Доналд Тръмп, който заплашва, че няма да повече да подкрепя някои съюзници срещу Русия, защото не отделят достатъчно средства за отбрана, също поражда безпокойство, посочва АФП.

Пътуването на Зеленски се състоя в същия ден, в който Русия обяви смъртта на Алексей Навални, най-яростния критик на руския президент Владимир Путин.

"Путин вече се превърна в един от най-кървавите диктатори в европейската история, но, за съжаление, той не е приключил", заяви Зеленски в Париж. "Ще работим с всички по света, които са в състояние да го подведат под отговорност", заяви той.

Днес Зеленски ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността - годишна среща на високопоставени служители в областта на сигурността и външната политика, където планира срещи с вицепрезидента на САЩ Камала Харис и други официални представители.