Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинската армия продължава да напредва и е освободила много райони, но не навлезе в детайли, предаде Ройтерс.

"Днес напредъкът на нашата армия продължи, на всички наши бойци", заяви Зеленски в традиционното си среднощно изявление. "Нови жилищни центрове бяха освободени в няколко области. Тежки сражения се водят в няколко сектора на фронта", допълни той.

В Украйна силите на Киев постигнаха най-големия си пробив в района на Херсон от началото на войната.

Те пробиха руските позиции, напреднаха по поречието на Днепър, с което пресякоха доставките за руските части.

Украйна е успяла да си върне контрола върху няколко села в областта. Сраженията в този район са били много по-тежки в сравнение с боевете в североизточната част на страната.

Междувременно с броят на издадените еднопосочни билети от Русия е нараснал с 27 процента, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация, според базирания в Испания сайт Forwardkeys, анализиращ данни за резервациите на билети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В седмицата на мобилизацията нарастването е било дори със 73 процента.

До някои дестинации като например Тбилиси, Тел Авив, Истанбул, Алмати и Дубай в седмицата между 21 септември - когато Путин обяви мобилизацията, и 27 септември дори е имало трицифрено увеличение на резервираните еднопосочни билети от Русия

60 процента от закупените билети в седмицата на обявяване на мобилизацията са с дата на отпътуване до 15 дни след това.

Мобилизацията на резервисти накара хиляди мъже в боеспособна възраст да избягат от Русия.

Великобритания ще подкрепя Украйна, докато войната бъде спечелена, ще обещае британският външен министър на годишна партийна конференция.

Великобритания ще подкрепя Украйна, докато войната бъде спечелена. Това ще заяви британският министър на външните работи Джеймс Клевърли в реч по време на годишната конференция на британската Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Великобритания беше един от най-гласовитите международни поддръжници на Киев и изпрати в Украйна хиляди противотанкови оръжия, стотици ракети и бронирана техника, а също така участваше и в обучението на британски военни.

В речта си Клевърли ще подчертае, че британците не са коментатори на световните събития, а са играчи на терена, които вярват, че агресорите не могат безнаказано да нахлуват в съседни страни.

"Ето защо ние заставаме рамо до рамо с тези смели украинци, които защитават своята родина. И Великобритания има стратегическата издържливост да ги подкрепя до победа. Ние никога няма да признаем анексирането на Луганск, Донецк, Херсон, Запорожие или Крим", ще заяви Клевърли. "Те са Украйна. И когато Украйна спечели тази война, тогава ние ще я подкрепим, докато украинците изграждат наново домовете си, икономиката си и обществото си", ще обещае външният министър.

САЩ пък се готвят да обявят нова помощ за Украйна в размер на над 600 милиона долара

Следващият пакет от военна помощ за Украйна от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се очаква да включва четири мобилни реактивни системи за залпов огън "Хаймарс", муниции, мини и миноустойчиви военни превозни средства, заявиха два източника, предаде Ройтерс.

Стойността на помощта възлиза на 625 милиона долара и се очаква да бъде обявена най-рано утре.

Същевременно Селест Уаландър, заместник-министър на отбраната на САЩ, заяви, че Украйна е на път да постигне някои от ключовите си цели на бойното поле в Харков и Донецк, а също и в Херсон и прави все по-невъзможно осъществяването на руската амбиция за превземане на Одеса, което беше една от заявените руски цели по-рано през годината. Относно връщането на контрола върху град Лиман Уаландър заяви, че това ще засегне значително способността на Русия за доставки и придвижване на сили по линията на съприкосновение.

А пожелал да запази анонимност американски военен представител пък каза, че САЩ не виждат широкомащабно укрепване на руските сили в Украйна въпреки руската мобилизация на резервисти.