Украинският президент Володимир Зеленски е подписал указ "За териториите на Руската федерация, исторически населени с украинци". Той каза това в обръщение по повод Деня на съборността в Украйна на 22 януари.

"Това е връщане на истината за историческото минало в името на украинското бъдеще" - каза президентът на Украйна. Според него украинските власти трябва да направят всичко "за съборността на правата и свободите, за истината за украинците, за истината за нас и за истината за нашата история".

В текста на указа, публикуван на сайта на Зеленски, се казва, че украинските власти ще разработят "план за действие за запазване на националната идентичност на украинците в Руската федерация, включително на исторически населените от тях земи", намиращи се "на територията на съвременните Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска област на Руската федерация".

Освен това украинските власти планират да създадат център, който ще събира данни за престъпленията, извършени срещу украинците, живеещи в Русия, както и "за политиката на насилствена русификация, политически репресии и депортации".

Киев също така планира да се бори по-активно срещу дезинформацията и пропагандата от Руската федерация и да провежда събития, "насочени към развенчаване на руските митове за Украйна". Украйна ще направи промени в образователните програми, за да разкаже "истинската история на етническите украинци на исторически населените от тях земи в рамките на Руската федерация".

По случай Деня на съборността в Украйна Володимир Зеленски обяви, че ще внесе във Върховната рада проектозакон за множественото гражданство, който ще позволи на всички етнически украинци и техните потомци, с изключение на руските граждани, както и на чуждестранните доброволци, да имат украинско гражданство.

Денят на съборността в Украйна се отбелязва всяка година на 22 януари. Той е свързан с датата на подписване на акта за обединение на Украинската народна република и Западноукраинската народна република през 1919 г.

Междувременно последва реакция от Москва относно указа на Зеленски. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев сравни претенциите на Киев към Кубан с перспективата за "анексиране на Канада" и нарече новите териториални претенции на Киев непретенциозна пропаганда, предизвикана от провала на ВСУ на фронта, предаде ТАСС.

Така Медвадев коментира указа на украинския президент Володимир Зеленски. Документът отнася териториите на някои южни региони на Руската федерация - Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска, Ростовска област - към земите, които уж исторически са обитавани от украинци, съобщава агенцията.

"Висшият украински наркоман направи непретенциозен пропаганден ход, предизвикан от провала на фронта. След като безмилостно изпуши двойна доза, той подписа указ за териториални претенции към Русия за земите, "исторически населени с украинци". Няма какво да се коментира, защото украинците са руснаци, а Малоросия е част от Русия. И е време главният "украинец" да спре дрогата. Така той скоро ще присъедини Канада...", написа Медведев в Telegram.