Три сестри от Москва - на 17, 18 и 19 години, бяха задържани и обвинени за убийството на собствения си баща. Жестокото престъпление шокира Русия, но момичетата твърдят, че години наред са били подлагани на тормоз от родителя си и са живели като робини, съобщи Риа Новости.

Убийството е извършено през уикенда, когато най-голямата сестра, която била ранена с нож в бедрото и подмишницата и е хоспитализирана, сама се обадила в полицията. И трите признали, че многократно са намушкали баща си. Тялото му е открито с 36 прободни рани в шията и гърдите.

Сестрите разказват, че баща им често ги биел и заплашвал. Полицията разследва и твърдения за сексуални посегателства от бащата върху момичетата. Четиримата живеели в апартамент в Москва, след като родителите се развели. Майката и по-големият брат напуснали мъжа преди години. След това мъжът станал много строг с дъщерите си - пускал ги да излизат само до магазина и на училище. Често не ходели дори там заради нараняванията, които имали след побоите, които бащата им нанасял.

Според показанията на съседи той бил агресивен, често се карал с тях и дори заплашвал с оръжие. Въпреки че не работел, демонстрирал висок стандарт на живот, затова има подозрения, че е имал връзки с криминалните среди.

При претърсването на апартамента е намерен цял оръжеен арсенал - пушка с боеприпаси, арбалет със стрели, както няколко пневматични, сигнални и газови пистолети. В автомобила на бащата пък е намерен хероин.

Разследват се две версии за убийството. Според едната, докато бил под влияние на наркотици, мъжът за пореден път нападнал дъщерите си. Другата е, че те са планирали убийството, за да сложат край на тормоза.

Досега те не са подавали жалби в полицията, а адвокатът на убития заяви, че той бил строг баща, но не е посягал на дъщерите си. Според юристи трите могат да бъдат оправдани, ако насилието върху тях бъде доказано. Иначе обаче ги очакват присъди до 15 години затвор.

Обществото в Русия е разделено в мненията за трагедията. Едни защитават момичетата заради насилието, което са преживели, но преобладаващото мнозинство с традиционните патриархални ценности настоява за максимални наказания.