Въпросният източник, пожелал да запази анонимност, каза, че разследването се е съсредоточило върху връзките на нападателя с живеещия в изгнание в Съединените щати духовник, когото властите в Анкара обвиняват за неуспешния опит за преврат от юли, съобщава Ройтерс, цитиран от БТА.

Убиецът на посланик Андрей Карлов бе идентифициран от турския президент Реджеп Тайип Ердоган като 22-годишния Мевлют Мерт Алтънташ, полицай от силите за борба с масовите безредици. Той е бил ликвидиран.

Пет души са били задържани във връзка с убийството на руския посланик, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии. Полицията е задържала бащата на нападателя и още двама души. Те ще бъдат докарани от град Сок в провинцията Айдън в Анкара за разпит. От роднините на убиеца са иззети електронните устройства.

Турското правителство обвинява Гюлен, че е изградил "паралелна държава" в полицията, армията, съдебната власт и държавната администрация, отбелязва Ройтерс.

Самият Гюлен осъди убийството като отвратителен терористичен акт. В изявление той призова за установяване на хората, които стоят зад убиеца.

Вече официално избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп осъди убийството на руския посланик в Турция, предадоха световните агенции. В комюнике Тръмп поднесе съболезнования на близките на Андрей Карлов.

Тръмп каза, че убийството е било извършено от "радикален ислямски терорист". Това "е нарушение на всички правила на цивилизования ред и трябва да бъде осъдено от всички", подчерта той.

От няколко месеца Тръмп призовава за подобряване на отношенията на САЩ с Русия, отбелязва Франс прес.

Руският президент Владимир Путин определи убийството на посланика на страната му в Турция Андрей Карлов като провокация с цел подкопаване на отношенията между Москва и Анкара и мирния процес в Сирия.

"Престъплението, което бе извършено, несъмнено е провокация, предназначена да попречи на нормализирането на руско-турските отношения и на мирния процес в Сирия, за който допринасят активно Русия, Турция и Иран", каза Путин по руската телевизия след среща с министъра на външните работи Сергей Лавров и представители на разузнаването.

"Трябва да узнаем кой е насочил ръката на" убиеца, подчерта той.

Руският президент съобщи, че страната му ще изпрати следователи в Турция, за което е получил разрешение от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в телефонния разговор, който двамата проведоха тази вечер. Отговорът на това убийство може да бъде само един: засилване на борбата срещу тероризма, обяви Путин.

Лавров каза, че целта на покушението е да подкопае нормализирането на руско-турските отношения, за да не може двете страни да водят ефективна борба срещу тероризма в Сирия, предаде ТАСС. Убийството бе извършено на фона на сближаването между Русия и Турция и на евакуирането на сирийските бунтовници от северния град Алепо.

За утре в Москва е насрочена среща за Сирия с участието на министрите на външните работи и на отбраната на Русия, Турция и Иран.

В същото време турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в Москва, заяви, че убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов цели и срива на мирното разрешаване на конфликта в Сирия, но Москва и Анкара няма да поздравят това, предаде ТАСС, цитиран от "Фокус".

Това престъпление бе насочено срещу нашите съвместни действия по спасяването на населението в Сирия, срещу търсенето на мирно решение на конфликта в страната, но Москва и Анкара няма да допуснат това“, заяви Чавушоглу. Той добави, че убийството няма да наруши отношенията между двете държави.

„И двете страни разбират, че тази долна постъпка няма да нанесе вреда на нашите отношения – ние ще направим всичко необходимо за това“, заяви министърът.