Това съобщи говорителят на Следствения комитет на Руската федерация Виктор Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА. По думите му разследването на това криминално дело продължава. Предприемат се мерки за установяване на всички съучастници в престъплението, както и на неговия възложител.

"По искане на следствената група, разследваща това криминално дело, от местата за изтърпяване на наказания в Москва са докарани Лом-Али Гайтукаев и Сергей Хаджикурбанов. Днeс към Гайтукаев ще бъде предявено обвинение в убийство на Анна Политковская във връзка с нейната служебна дейност, извършено от организирана група по поръчка. По същия член Следственият комитет в близко бъдеще ще предяви обвинение към Рустам Махмудов, задържан тази пролет в Чечения, както и към Джабраил и Ибрахим Махмудови, на които е наложена мярка подписка", каза Маркин.

Той напомни, че в хода на това разследване вече е предявено обвинение към бившия подполковник от милицията Дмитрий Павлюченков, след като следователите са установили неговата роля в подготовката на престъплението. Според версията, по която работи следствието, през юли 2006 г. Лом-Ал Гайтукаев е получил поръчка за убийството на Анна Политковская. За целта той създал престъпна група в състав Павлюченков, племенниците на Гайтукаев - Махмудови, както и бившия служител от службата към руското МВР за борба с организираната престъпност Сергей Хаджикурбанов, който през септември същата година е излязъл от затвора.

"Павлюченков, който по това време е оглавявал отдел в оперативно-издирвателното управление към московската милиция, е възложил на подчинените си да следят Политковская с цел да изяснят маршрутите и времето на нейното придвижване из града. Получената информация и оръжието на убийството са били предоставени на прекия извършител Рустам Махмудов и съучастниците му, които в продължение на няколко денонощия преди престъплението са следили придвижването на журналистката", каза още Маркин.

Анна Политковская бе убита на 7 октомври 2006 г. на влизане в сградата, където живееше. Убиецът я прострелял в асансьора с пет изстрела, след което излязъл от сградата, качил се на автомобил и се укрил заедно със съучастниците си.

Първото дело за убийството на Анна Политковская приключи през 2009 г., като обвинените - двамата братя на смятания за извършител Рустам Махмудов - Джабраил и Ибрахим, и бившият полицай Сергей Хаджикурбанов, който беше обвинен, че помогнал на убиеца да избяга, бяха оправдани.