Сръбската полиция арестува в Нови Пазар уахабит, който се подготвял да извърши терористично нападение на територията на Сърбия по време на предстоящото посещение на Владимир Путин в Белград, съобщи белградският вестник "Правда".

Става дума за член на уахабитско движение, който през изминалите години край манастир близо до Нови Пазар е бил обучаван в бойно изкуство, тактическа военна подготовка и оцеляване в тежки условия, съобщава белградският вестник "Блиц", цитирано от МИА и БТА.

21-годишният Арим Алибашич е задържан в селището Поток, близо до южния град Нови пазар. Младежът привлякъл вниманието на служителите на реда, защото носел голяма раница. При обиск в багажа му са били намерени въздушна пушка с оптичен мерник и муниции, както и нож, и USB памет.

Полицията е извършила обиск в семейната му къща в Нови Пазар, като на покрива е била намерена импровизирана химическа лаборатория с голямо количество химически вещества, които могат да се използват за направата на експлозивни устройства и наръчник за тяхното изработване. Открити са  специални телефони, проводници и устройство за дистанционен детонатор, както и допълнителни съоръжения или ножици за приготвяне на бомби.

Имало е и бележник, в който пишело кой град в Сърбия на колко километра е отдалечен от Нови Пазар, и знаме на джихадитската групировка "Ислямска държава".

Според сръбския "Правда" младият мюсюлманин заявил, че е искал да убие руския държавен глава по време напосещението му в Белград, насрочено за утре, за да отмъсти за убитите от руските военни бойци на "Ислямска държава" в Сирия.

Официално съобщение за подготвен атентат срещу Путин няма.

Вучич: Путин се радва на голяма популярност в Сърбия

Руският президент Владимир Путин пристига в Белград на 17 януари. В интервю за ТАСС днес президентът на Сърбия Александър Вучич казва, че  Сърбия е надежден партньор на Руската федерация и твърдо се придържа към обещанията си. "Когато казвам във Вашингтон и Брюксел, че не сме въвеждали и няма да въвеждаме санкции против Русия - това е истина и това е справедливо", добави той.

По думите на Вучич руският президент е много популярен в Сърбия. "Президентът Путин се радва на голяма популярност в Сърбия. Смятам, че да посрещнат руския лидер ще се съберат най-много хора през последните 20 години, хората ще дойдат само за да го видят", посочва той.

По думите на Вучич една от причините за популярността на Путин в Сърбия е това, че Русия "спаси Сърбия от клеймото на геноцида".

"Ние никога няма да забравим 2015 година, когато министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин по нареждане на Путин спасиха Сърбия от клеймото върху народ, осъществил геноцид, както това се предлагаше в британска резолюция в Съвета за сигурност на ООН. Ние никога няма да забравим това", заяви Вучич.

Сръбският президент каза още, че винаги се съветва с президента на Русия Владимир Путин.

"Аз винаги се консултирам и се съветвам с президента Путин, питам го за съвет, искам от него съвет, моля го за съвет. Запознавам го с това, което се случва, и не лъжа, казвам истината, независимо от това, че на него не винаги всичко му харесва. Мисля, че това е едно от нещата, които президентът Путин много уважава. И аз уважавам това, защото той е лидер на велика страна, а аз съм лидер на малка страна, а той изразява уважение към тази страна и за това съм му безкрайно благодарен", каза Вучич.

Предишната среща на двамата президенти бе в Москва на 2 октомври 2018 година.