Един от най-известните телевизионни водещи в турския телевизионен ефир Угур Дюндар отказа да бъде модератор на планиран телевизионен дебат между кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Предизборните дебати между кандидати бяха много популярни през 90-те години и по традиция се излъчваха по ТРТ - турската национална радио-телевизионна корпорация. Придружени със спорове по актуални въпроси, те имаха влияние върху рейтинга на един или друг кандидат. 

Ситуацията около дебата е интересна, тъй като Имамоглу спечели вота на 31 март за кмет на Истанбул. Дебатът му бе отнет от турската Висша избирателна комисия. Повторни избори за кмет на Истанбул са насрочени за 23 юни.

След идването на власт на ПСР на Реджеп Ердоган телевизионните дебати бяха отменени. Но преди повторните избори за кмет на Истанбул на 23 юни бе направено предложение за подобен дебат от водеща на телевизия Хабертюрк - сравнително по-либерален към опозицията телевизионен канал в сравнение с другите медии.

Йълдъръм отначало не даде конкретен отговор. След съответните консултации обаче говорителят на ПСР Йомер Челик обяви, че предложението е прието и се провеждат сондажи с опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) за определяне на място и време за телевизионната изява.

И докато се предполагаше, че според традицията в миналото, ТРТ ще бъде домакин, последва изненадващо изявление на Йълдъръм, който заяви, че предпочита Угур Дюндар да бъде модератор. Дюндар е известен като опозиционер на Ердоган, коментатор е в опозиционните вестници "Сьозджю" и "Йеничаг", а негово интервю на живо наскоро с Имамоглу по опозиционна телевизия счупи всички рейтинги по гледаемост. Заради двама актьори, гостуващи в предаването му "Народна трибуна" започна разследване за обиди към Ердоган. 

В първия момент Угур Дюндар отговори положително на предложението на Йълдъръм да бъде модератор на евентуален дебат с Имамоглу. В изявление в Туитър той заяви, че е поласкан от тази чест, оказана в 50-годишната му кариера на журналист, и с готовност би бил модератор, като подчерта, че ще бъде безпристрастен. В последващо изявление, което Дюндар публикува също в Туитър, обаче той заяви, че отказва.

"Виждам, че за евентуален дебат, на който се предлага да бъда модератор, се правят разни подготовки, които биха могли да навредят както на кандидатите, така и на нашата демокрация, и следователно, в рамките на универсалните принципи на журналистиката, към които винаги съм се придържал през 50-годишната си професионална кариера, се отказвам да участвам в една такава инициатива", написа Дюндар.

Йълдъръм на свой ред коментира, че според информации в социалните медии, достигнали до него, в опозиционните среди се разпространявали заплахи срещу Угур Дюндар да не приеме да бъде модератор на подобен дебат. Близки до опозицията среди обаче твърдят, че има съществени различия между кандидатите по отношение на формата и мястото на планирания телевизионен дебат.

Докато Йълдъръм настоявал той да се проведе в извън телевизионно студио, за да може всички канали да го излъчат, опозицията настоявала да бъде излъчен в конкретен телевизионен канал. Кандидатът на управляващата коалиция Йълдъръм настоявал въпросите да бъдат само около вота за кметския пост в Истанбул, а Имамоглу предпочитал разширен дебат по всички актуални въпроси на Турция.

Редица анализатори предполагат, че разразилата се полемика всъщност има за цел да направи невъзможно провеждането на публичен дебат между кандидатите. Смята се, че евентуална отмяна е по-приемлив вариант за управляващата ПСР. Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу има изключително голяма популярност и излизането му на телевизионен екран би спомогнало още повече за покачване на рейтинга му, казват наблюдатели.

 

Това не е първи случай за Дюндар, който не за първи път попада 

 

Главната републиканска прокуратура в азиатската част на Истанбул започва разследване на популярните турски актьори Метин Акпътар и Мюждат Гезен заради техните думи в едно телевизионно предаване, предава информационната агенция ДХА, цитирана от "Фокус".

В рамките на разследването двамата актьори са извикани в прокуратурата, за да дадат показания и да се защитят.

"В излъченото на 21 декември предаване "Народна трибуна" с водещ Угур Дюндар е установено, че въпросните актьори са взели на прицел президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с използването на унизителни думи и смъртни заплахи към него.

На следващия ден - 22 декември, незабавно е започнало прокурорско разследване съгласно чл. 160 от НК.

По този повод Метин Акпътар и Мюждат Гезен са извикани за да дадат показания в прокуратурата.", се посочва в официалното писмено съобщение по случая, цитирано от ДХА.