"Към момента около 130 хиляди души се придвижват от района на Идлиб към границата с Турция. Това е главно население от селските области, които се занимават със земеделие и животновъдство.

Артилерийските атаки причиниха жертви и тези хора тръгнаха към турската граница в търсене на защита и сигурност за живота си. Ако атаките обаче продължат със същата сила, броят на бежанците може да надхвърли 500 хиляди души".

Това заяви председателят на турския Червен полумесец д-р Керем Кънък, цитиран от БТА. По думите му бежанците се настаняват в палаткови лагери в района на Рейханлъ-Джилвегьозю, на 10-20 км от турско-сирийската граница.

Лагерите са били подготвени предварително, но се оказали недостатъчни, поради което екипи на правителствената служба за управление при бедствия и извънредни ситуации и на Червения полумесец оборудват нови палатки.

Част от бежанците от района на Хама са пренесли палатките си на територията на лагерите на Червения полумесец, откъдето им раздават храна, вода и лекарства.

Преди два дни турският премиер Бинали Йълдъръм призова Русия и Иран да отправят предупреждение към сирийските власти да спрат атаките, които заплашват да отключат мигрантска вълна.