Юнкер предупреди, че това би било огромна грешка, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

"Ако някой сега дава повод Турция да смята, че … ЕС не е готов да я приема, то бих казал, че това е сериозна външнополитическа грешка", отбеляза Юнкер.

Турският министър по евроинтеграцията Юмер Челик е скандализиран от намерението на премиера на Австрия да започне инициатива за спиране на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС, предаде БГНЕС.

"Казаното от Кристиан Керн е изключително тревожно и може да бъде определено като крайнодесен подход. Европейските лидери заклеймиха опита за преврат у нас и подкрепиха демокрацията, но много бързо и с твърде много думи започнаха да ни критикуват несправедливо.

Един премиер на държава в ЕС настоява преговорите за членството ни да бъдат преустановени и твърди, че то е въпрос на дипломация, а не на реалности. Казано в прав текст, подобни изявления са на ръба на крайнодесния подход, а това е твърде обезпокоително", коментира главният преговарящ Челик.

Австрийският канцлер Кристиан Керн вчера заяви, че Турция вече не е кандидат за членство в ЕС и "трябва да се приеме реалността, че присъединителните преговори с Анкара в момента са само дипломатическа фантастика".

В същото време министърът на отбраната на Австрия Ханс-Петер Доскоцил поиска прекратяване на преговорите за членство.

От своя страна говорителката на ЕК Мина Андреева заяви, че няма промени в статута на Турция, допълвайки, че страната трябва да се придържа към европейските ценности.

"Напредъкът в преговорите за членство се определя от повече условия, между които уважаване на върховенството на закона, човешките права и основните свободи", каза Андреева.

Страната е кандидат за членство в Европейския съюз от 1991 г.