Турция заяви, че е унищожила "инсталация за химически оръжия" на сирийския режим в Северозападна Сирия в отговор на въздушните удари от четвъртък, в които бяха убити над 30 турски военнослужещи, предават БТА и Франс прес. 

Това се е случило на 13 км южно от Алепо, заяви без повече подробности пожелал анонимност турски високопоставен представител.

Турcкaтa aрмия дaдe oщe eднa жeртвa в Cирия. Турcкoтo миниcтeрcтвo нa oтбрaнaтa cъoбщи зa 1 убит и двaмa рaнeни вoйници в рeзултaт нa oбcтрeл нa cирийcкaтa aртилeрия в oблacттa Идлиб.

Aнкaрa пoиcкa oт cъюзницитe cи дa нaлoжaт зaбрaнa зa пoлeти нaд Идлиб.

Пocлaницитe oт НAТO изрaзихa coлидaрнocт c Турция, нo нe взeхa рeшeния зa кoнкрeтни cтъпки в пoдкрeпa нa турcкaтa cтрaнa. 

Изявление на НАТО, в което към Турция се изрази подкрепа във връзка със ситуацията в Идлиб, беше блокирано от Гърция, съобщават медиите.

Атина наложи вето, тъй като предложението им "относно позоваване на спазването на споразумението между ЕС и Турция за бежанци и мигранти" не беше включено в изявлението, съобщава РИА Новости с позоваване на гръцкия вестник Vima.

Отбелязва се, че редица държави са категорично против това предложение. по-специално Обединеното кралство, Германия, Франция и САЩ се противопоставиха.

Изданието съобщава, че срещата на ниво постоянни представители "приключи без съвместно изявление, но ситуацията се промени по-късно същия ден."

В същото време, Турция поиска помощ в областта на противовъздушната отбрана, "разузнаване и т.н., но изглежда няма съгласие по тези въпроси".

Гърция максимално засили защитата на морските и сухопътните граници с Турция.

Припомняме, че след изострянето на ситуацията в Идлиб Турция обяви, че ще спре да ограничава потока на сирийски мигранти към Европа.

Все повече бежанци отиват към Пазаркуле на границата с Гърция.

На границата с България положението е спокойно, потвърди и премиерът Бойко Борисов.