Турските сили за сигурност задържаха в Истанбул жена, която е сред лидерите на терористичната лява групировка Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С), предаде Анадолската агенция.

Според информацията задържаната Хатидже Рукен Кълъч е била включена в "синия списък" на издирваните терористи от турското министерство на вътрешните работи.

Хатидже Кълъч е заподозряна за стрелбата срещу консулството на САЩ в Истанбул през август 2015 г. Тогава две жени откриха огън срещу консулството, припомня агенцията. Едната от тях бе арестувана, но Хатидже Кълъч остана на свобода. Бе обявена награда от 1,5 милиона турски лири (290 000 долара) за информация, която да доведе до залавянето й, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Хатидже Кълъч е била заловена днес при съвместна операция на разузнаването и антитерористичните части.

Организацията Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С) е включена в списъка с терористични групировки на Турция и САЩ. Групировката проповядва марксистка идеология и стои зад редица нападения срещу правителствени обекти през последните години.

ДХКП-С пое отговорност за нападението срещу американското консулство, като обяви, че САЩ са най-големият враг на Близкия изток и на света.