Турция ще продължи да полага усилия за разрешаване на конфликта в Украйна, като смята, че това е възможно само със средствата на дипломацията, заяви турският външен министър Хакан Фидан след разговора си днес в Москва с руския си колега Сергей Лавров, съобщи агенция ТАСС, цитирана от БТА.

"Нашата изходна точка е, че във войната не може да има победители. Не сме се отказвали от усилията си за мирно разрешаване на конфликта в Украйна и имаме намерение да продължим посредническите си усилия в тази насока", каза Фидан.

Той заяви още, че възобновяването на зърнената сделка е важно за осигуряването на продоволствената сигурност.

"Нашата работа (в рамките на възобновяването на зърнената сделка) ще продължи. Това споразумение е изключително важно както за световната продоволствена сигурност, така и за стабилността и мира в Черноморския регион", смята Фидан.

Освен това турският външен министър благодари на Русия за помощта, оказана за преодоляването на последствията от земетресенията и горските пожари през тази година. "Благодаря на руските приятели за проявената солидарност и оказаната помощ след земетресенията и за изпращането на два противопожарни самолета за борба с горските пожари", каза Фидан на пресконференцията с Лавров.

Той допълни, че "отношенията между Турция и Русия имат отдавнашни корени и история" и че двете страни са "едни от държавите от региона, които най-добре се познават една друга".

Фидан съобщи, че утре има насрочена среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Главна тема на днешния разговор на Фидан и Лавров беше зърнената сделка, ситуацията в Украйна, двустранните отношения, обстановката в Сирия и в Южен Кавказ.