Турция се съгласи да спре военната си операция в Сирия за 120 часа, което да позволи изтегляне на кюрдските сили. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс след срещата си в Анкара с президента Реджеп Тайип Ердоган, предадоха световните агенции.

Пенс уточни, че САЩ ще улеснят изтеглянето на своите съюзници - кюрдските въоръжени формирования, от зоната на турската операция в Сирия.

Операция "Извор на мира" ще бъде прекратена изцяло след пълното изтегляне (на кюрдските сили), добави вицепрезидентът.

Вашингтон и Анкара са се договорили да вървят към споразумение за създаването на зона за сигурност на границата със Сирия.

Освен това САЩ няма да въвеждат нови санкции срещу Турция. Пенс заяви, че Вашингтон ще премахне санкциите, наложени срещу Анкара, когато в зоната на действие в Сирия бъде осигурено "постоянно прекратяване на огъня".

На отделна пресконференция турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че преустановяването на турската военна операция "Извор на мира" в Северна Сирия не представлява примирие, понеже такова може да бъде сключено само между две легитимни страни. Турция ще прекрати операцията си в Северна Сирия само след като терористите от "Отряди за народна самоотбрана" (ОНС) и "Работническа партия на Кюрдистан" (ПКК) напуснат (зоната за сигурност), отбеляза министърът.

Ние (Турция и САЩ) се съгласихме да съберем тежките оръжия от ОНС, да унищожим техните позиции и укрепления, добави Чавушоглу.

Тръмп: Велик ден

Това е страхотен ден за цивилизацията. Гордея се със Съединените щати, че стояха до мен по необходимия, макар и нетрадиционен път. Хората се опитват да направят тази "сделка" от много години. Милиони животи ще бъдат спасени. Честито на ВСИЧКИ! Това написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър.

"Тази сделка не можеше да бъде сключена преди 3 дни. Трябваше "яка" любов, за да се осъществи. Страхотно за всички. Гордост на всички!", написа в друг туит доволният Тръмп.

"Имаме прекратяване на огъня за пет дни", заяви по-късно във Форт Уърт, Тексас, Тръмп. "Кюрдите са невероятно щастливи от това решение", добави той, като изрази особено задоволство, че преговорите в Анкара са постигнали резултат толкова бързо", добави той.

"Искам да поздравя президента Ердоган, той е мой приятел, и аз се радвам, че при нас не възникнаха проблеми. Той постъпи правилно и аз наистина ценя това", отбеляза американският държавен глава.

Как е преминала срещата Ердоган - Пенс: напрегнато

Турски медии информират, че срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския президент днес в Анкара е преминала в напрегната атмосфера, предаде за БТА Нахиде Дениз.

По лицата и на двамата, които изглеждат напрегнати на снимките, личи, че разговорът е преминал в напрегната обстановка. Очите на целия свят са обърнати към тази среща, посочва "Хаберлер" в публикация, илюстрирана със снимки от срещата в президентския дворец Бештепе. На една от снимките се вижда, че помощникът на Ердоган - Фуат Октай, участва в разговорите между Ердоган и Пенс.

Посещението на американската делегация начело с вицепрезидента е на фона на напрежението по оста Анкара-Вашингтон във връзка с операцията на турската армия в Североизточна Сирия, която САЩ не одобряват, както и решението на Вашингтон за налагане на санкции на Турция, коментира "Хаберлер".

Срещата е започнала с 30 минути закъснение. Обсъдени са били последващите стъпки, които Турция възнамерява да предприеме в рамките на операцията на турската армия, плановете за създаването на зона за сигурност.

Смята се, че решението на Вашингтон да наложи санкции на Анкара е конкретният повод за напрегнатата среща Ердоган-Пенс.

Вчера съветникът на американския президент за националната сигурност Робърт О'Брайън и специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри са разговаряли с турския президентски говорител Ибрахим Калън. Американските представители отново са предложили да бъдат посредници между Турция и кюрдските Сили за защита на народа. Анкара категорично отхвърля всякакви предложения на САЩ да посредничат в евентуални преговори с кюрдските сили.

За 13 ноември е планирана среща във Вашингтон между американския президент Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган. На 22 октомври Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи.