Турция се съгласи да внесе кандидатурата на Швеция за членство в НАТО за ратификация в турския парламент възможно най-скоро. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от турските медии и световните агенции, предаде БТА.

Швеция обеща да "положи усилия" за актуализиране на митническия съюз на Турция с ЕС и да активизира преговорите за безвизово пътуване в ЕС в замяна на съгласието на Анкара да отмени ветото си върху членството на скандинавската страна в НАТО, добави Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО се срещна днес във Вилнюс с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с шведския министър-председател Улф Кристершон.

Ердоган разговаря днес и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. След разговорите Мишел обяви в акаунта си в Туитър "положителни резултати" от тристранната среща във Вилнюс.

Междувременно турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщи, че протоколът за приемането на Швеция в НАТО ще бъде внесен в турския парламент съвсем скоро, но вероятно ще бъде одобрен през есента, тъй като Меджлисът излиза в лятна ваканция тази седмица.