Визовата либерализация със страните от ЕС остава един от външнополитическите приоритети на Анкара, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, като подчерта желанието на Турция да продължи преговорите с евросъюза, предаде Анадолската агенция, на която се позова БТА.

В интервю за телевизия Хабертюрк снощи Чавушоглу засегна различни теми, свързани с външната политика на Турция.

"Искаме да продължим преговорите с ЕС. Но ЕС трябва да подходи искрено към това", посочи турският външен министър.

Отбелязвайки, че Турция, която е страна кандидат за членство в евросъюза, ще "продължи да прави стъпки в тази посока", той също така напомни, че Анкара "замрази споразумението за реадмисия, тъй като ЕС не изпълнява (обещанието за) либерализирането на визовия режим".

Споразумения в областта на миграцията беше подписано на 18 март 2016 г. на фона на продължаващата в Сирия гражданска война, накарала милиони хора да предприемат "пътешествието на надежда" с цел да стигнат до ЕС, припомня Анадолската агенция.

Документът съдържа шест ключови точки: подновяване на процеса на присъединяване на Анкара към ЕС, осъвременяване на митническия съюз, възобновяване на диалога на високо равнище, либерализиране на визовия режим за турски граждани, сътрудничество в управлението на миграционните потоци и стъпки в борбата с тероризма.​​ ​

Турция отдавна изтъква, че макар да изпълнява своята част от сделката, ЕС не е спазил ангажиментите си, включително либерализирането на визовия режим.

Чавушоглу каза още, че друг приоритет на турската външна политика е "икономическата дипломация", като уточни, че тя включва "здравен туризъм, търговия и износ".

Турският първи дипломат обеща да засили ролята на Турция в ЕС. Той добави, че развитието на отношенията със САЩ и страните от Латинска Америка са на челно място в дневния ред на страната.

"Има сериозен стремеж към споделяне на властта в света. Появяват се нови сили заради мултилатерализма и неадекватността на системата. Турция трябва заема много солидно място в това разпределение на власт", каза той.