Два самолета Ф-35 ще бъдат предадени на Турция на церемония в Тексас в четвъртък, съобщи Пентагонът, цитиран от турската частна телевизия НТВ и БТА.

Новината идва след решението на Сената на САЩ да одобри закон, възпрепятстващ продажбата на изтребители Ф-35 на Турция. Сенатът планира да включи във военния бюджет за 2019 финансова година клауза, която да блокира доставките на изтребители Ф-35 за Анкара. След това се очаква Министерството на отбраната да сложи край на партньорството с Турция в програмата за производство на тези самолети.

Говорителят на Пентагона Майк Андрюс отказа да коментира решението на Сената и съобщи, че компанията Локхийд Мартин ще организира церемония за Турция в четвъртък, 21 юни, във Форт Уърт, Тексас, и че на първия етап самолетите ще отидат във военно-въздушната база Люк в Аризона.

"Турски пилоти на Ф-35 и служители по поддръжката са пристигнали в базата Люк и в скоро време ще започне обучение", каза още говорителят.

"Турция е един от най-важните ни съюзници и един от международните участници в програмата за Ф-35 от 2002 г. досега", заяви той.

За да влезе в сила решението на Сената, трябва да има решение и от Камарата на представителите, а накрая е необходимо то да бъде одобрено и от президента на САЩ Доналд Тръмп, уточнява телевизията.

С решението на Сената политическият елит в САЩ се опитва да накаже Турция за активизирането на военнотехническото сътрудничество с Русия, припомня вестникът неотдавнашна сделка на Анкара с Москва за купуване на зенитни ракетни системи С-400 на стойност 2,5 милиарда долара. Турция вече преговаря за втора такава партида, посочва руското издание "Известия".

Анкара разглежда Ф-35 като ключов елемент в развитието на военната си авиация в средна и дългосрочна перспектива, тя положи немалко усилия да участва в производството им и бъдещата поддръжка, което предполага милиардни доходи в течение на десетки години. При сериозни проблеми с получаването на Ф-35 Турция ще търси алтернативни доставчици на модерни бойни самолети, а те де факто са само два - Русия и Китай, изтъква "Известия".

Китайското производство обаче е "в критична зависимост от руското донорство на технологии", а от финансово гледище за Русия е "необходима стъпка да изнася Су-57" - най-модерния си изтребител пето поколение, изпробван в Сирия. Колкото по-дълбоки се окажат противоречията между Турция от една страна и САЩ и НАТО - от друга, толкова повече шансове ще имат Москва и Пекин за сътрудничество с Анкара, гарантиращо както икономически, така и политически изгоди, заключава руското издание.

"Това е стилът на Запада - да създава изкуствени кризи. Те си мислят, че когато поискат, могат да продават, когато не искат - могат да не продават. Турция е излязла от тази система на отношения". Тези думи на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред телевизия Ен Ти Ви цитира в. "Комерсант".

Чавушоглу е категоричен, че Анкара няма намерение да се откаже от сделката с Русия.