Турция увеличава военното си присъствие в сирийската провинция Идлиб, която от дни е под заплаха от масирано настъпление на правителствените части на Башар Асад. Това съобщи телевизия Al-Jazeera.

Според наблюдатели, това е сигнал и своеобразна "червена линия" за сирийския президент да не изпраща силите си да атакуват провинцията. Ситуацията създава и риск от нова конфронтация между Анкара и Москва, подобна на тази от 2015 година.

Вече се получиха информации за придвижване на турска бронетехника в провинцията, като процесът на преминаване на турски военни части на сирийска територия е особено активен през последните 10 дни.

Според данните, става дума за над 300 танка, които ще подсилят 12-те наблюдателни пункта на турската армия в района. Според Агенция "Анадол" в граничните райони на Турция със Сирия са пристигнали и артилерийски полкове, бронетранспортьори и танкове от гарнизони в западната част на страната.

На борда на самолета след приключване на срещата си с Владимир Путин и Хасан Роухани, турският президент Ердоган заяви ,че няма да позволи настъпление на сирийски правителствени войски в Идлиб.

"В тази провинция се намират части на умерената опозиция, пристигнали тук от Алепо и Източна Гута. Затова за нас са неприемливи операции на войски на Башар Асад срещу населението на провинцията под предлог за борба с терористи", каза Ердоган.

"Рискът от конфронтация между Турция и Русия силно нараства, особено ако Дамаск и Москва преминат към настъпление срещу Идлиб. Ако Турция включи в защитата на провинцията и авиацията си, то нейното превъзходство в сирийското небе ще е много голямо и не се изключва повторение на случилото се през 2015 година", коментира ситуацията и директорът на Центъра за ислямски проучвания Кирил Семьонов.