Турция няма да отстъпи от сделката за покупка от Русия на зенитно-ракетни системи С-400, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на Турция каза това днес, ден след изтичането на неофициалния краен срок, определен от Вашингтон, в който Анкара трябваше да отговори на конкурентно предложение на САЩ.

Представители на САЩ предупредиха, че ако Турция продължи процеса по придобиване на руските системи, Вашингтон ще оттегли офертата си да продаде на страната системи Пейтриът на стойност 3,5 милиарда долара. Те казаха също, че това ще постави на риск и покупката на самолети Ф-35 от Турция, а може да доведе и до евентуални санкции от страна на САЩ.

"Ние сключихме сделката за С-400 с Русия и е изключено да отстъпим. Това е приключен въпрос", каза Ердоган, цитиран от частната турска телевизия НТВ.

Президентът добави, че Турция е отворена за покупка на системи Пейтриът от САЩ, стига това да служи на интересите на неговата страна. Той добави обаче, че все още има някои въпроси, отнасящи се до доставките и производството, които се обсъждат със САЩ.

"Администрацията на САЩ разглежда позитивно въпроса за ранните доставки, но не казват нищо за съвместното производство или за кредит. Ние продължаваме да действаме въз основа на обещанието за доставки на С-400 през юли", каза Ердоган.

Официалната оферта на САЩ за покупка от Турция на системи Пейтриът изтича в края на март, казаха пред Ройтерс американски представители, след което следва да бъде представена нова оферта. САЩ поискаха от Турция да даде поне неофициален отговор до 15 февруари дали ще продължи с придобиването на С-400 от Русия. Не е известно дали Турция е отговорила на предложението на САЩ, отбелязва агенцията.