Турция може да отпусне средства по бюджета за 2020 г. за изграждане на жилища за бежанците в зоната за сигурност, която иска да изгради в Северна Сирия след края на военната операция там. Това заяви днес Наджи Агбал, ръководител на Дирекцията за бюджета към турското президентство, предаде Ройтерс и БТА.

Турция иска да прочисти от бойци от сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) граничния й район със Сирия и да създаде специална "зона за сигурност" в дълбочина 32 километра на юг. Анкара твърди, че в зоната може да се настанят до 2 милиона от общо 3,6-те милиона сирийски бежанци, които Турция е приела до момента.

Няма предвидени средства от бюджета за 2020 за проекти за жилища за сирийците в бъдещата "зона за сигурност", но може да бъдат отпуснати, ако е необходимо, заяви Агбал.

Правителственият бюджет е стабилен и гъвкав. Ще бъде предприета необходимата инициатива, каза той, като добави, че Турция може да увеличи и средствата за военни операции.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се обърна към световните лидери в ООН миналия месец, представи карта на планираната "зона за сигурност" и описа амбициозните планове за изграждане на десетки нови села и градове за бежанците.

На картата бе посочено, че един милион сирийци може да бъдат настанени в Североизточна Сирия, но Ердоган добави, че до 2 милиона бежанци може да заживеят там, след като турските военни поемат контрол над района.

Миналата седмица Турция започна офанзивата "Извор на мира" в Северна Сирия, която е насочена срещу сирийските кюрдски бойци от СЗН.