Малкият самолет, който вчера беше открит от турските митнически власти на ГКПП "Капъкуле" в сръбски камион на границата с България, не е бил обявен в митническата декларация и ще бъде конфискуван като контрабанда, съобщава турската новинарска агенция Ихляс хабер ажансъ, цитирана от БТА.

По думите на турски експерт самолетът "Чесна 172F" е с маса от 1 043 килограма, има капацитет за трима пътника и може да каца и излита на къси писти.

Турската медия пише също, че самолетът е бил закупен от фирмата на Саша Никитович, бивш играч и треньор на сръбския национален отбор по баскетбол за сумата 34 500 евро през ноември миналата година. Оттогава престоял в хангара на белградското летище "Никола Тесла". След това бил демонтиран и натоварен на камиона. Смята се, че това е извършено преди един месец. Корпусътна самолета без крила се намирал в ремаркето на товарния автомобили е бил разкрит при анализ на риска на камиона, който влязъл на ГКПП "Капъкуле" от България.

Турските власти са предприели разследване за издирване на лицата, свързани със случая.

Шофьорът на камиона, сръбски гражданин с инициали В.М, е бил задържан от турските власти, но след това освободен под гаранция. Поради липса на място на летището в Чорлу конфискуваният самолет е бил прехвърлен в хангар на бившето летище "Ататюрк" в Истанбул.

След задължителния шестмесечен престой на истанбулското летище и след приключване на следствието, самолетът ще бъде продаден на търг, посочват турските власти.