Турция е казала на израелския посланик в Анкара да се върне в Израел "за известно време", съобщиха днес източници от турското външно министерство, предаде Ройтерс.

Анкара е поискала това, след като израелските сили убиха над 60 палестинци по време на протести в Газа.

Турция е отявлен критик на насилието в Газа и на отварянето на посолство на САЩ в Ерусалим. Тя призова за среща на Организацията за ислямско сътрудничество и съобщи вчера, че вика обратно посланиците си във Вашингтон и Тел Авив.

Днес турският парламент се събра на извънредно заседание по повод кръвопролитните сблъсъци, последвали откриването на американското посолство в Йерусалим. Предвижда се да бъдат обсъдени инициативи, които турската страна ще предприеме в знак на солидарност с палестинците и протест срещу действията на Израел.

В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турските граждани масово да участват в протестните изяви.

Стотици хиляди протестираха вчера в големите турски градове. Те развяваха палестински знамена и антиизраелски и антиамерикански лозунги.

"Призовавам всички здравомислещи хора, било християни, евреи или от която и да било друга религия в нашата страна и по света, да надигнат глас срещу тази несправедливост", заяви той.

Ердоган обвини Израел в държавен тероризъм и геноцид.

"Проклинаме всички, които извършват този геноцид, както Израел, така и неговият поддръжник САЩ. Израел извършва държавен тероризъм. Израел е терористична държава. И това, което върши, е геноцид" заяви турският държавен глава.