В Турция днес се състоят президентски и парламентарни избори, определяни от много коментатори като най-важните и оспорвани избори за последните 50 години. Избирателните секции бяха отворени в 08:00 ч., а изборният ден ще продължи до 17:00 ч.

Трима са кандидатите за президентския пост - настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (от Партията на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (от Народнорепубликанската партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

Името на Мухарем Индже, който тази седмица обяви, че оттегля кандидатурата си, обаче също ще бъде включено в бюлетините, тъй като отпечатването и разпространението им е приключило. Гласовете, които той получи на изборите на първия тур въпреки обявеното му оттегляне от надпреварата, ще бъдат смятани за валидни, обявиха изборните власти.

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати.В страната са регистрирани 60 697 843 избиратели и са разкрити над 191 хиляди избирателни секции.

Забраната за агитация влезе в сила от 18:00 ч. на 13 май, припомня БТА. 

Президентът Ердоган ще гласува в мегаполиса Истанбул, а кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу ще употреби правото си на глас в столицата Анкара.

Проучванията на общественото мнение дават различни резултати за разпределението на гласовете. Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

Започнаха и местните избори в Албания 

В 07:00 ч. започна изборният ден и в Албания, и ще приключи в 19. Гражданите на страната ще изберат кметове на общини и общински съветници за всички 61 албански общини.

Плакат на кандидата за кмет Белинд Келичи на община Тирана от опозиционната коалиция „Заедно печелим“

Снимка: БТА

По информация на Службата за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за местните избори в Албания са регистрирани близо 3,65 милиона избиратели.

В изборната надпревара ще участват общо 40 партии и коалиции със 144 кандидати за кметове и около 23 700 кандидати за общински съветници. В три общини ще бъде пуснат пилотен проект за електронно гласуване.

Политическата среда в Албания продължава да се характеризира с дълбока поляризация между лидерите на големите партии в страната, отбелязва ОССЕ в междинния си доклад преди изборите на 14 май.

Най-оспорвана ще бъде битката за кметския пост в столицата Тирана, както и в някои други градове като Елбасан и Кукъс. Основни конкуренти на територията на цялата страна са кандидатите на управляващата Социалистическа партия (СП) на Албания и тези на опозиционната коалиция "Заедно печелим".

За община Тирана кандидатите са досегашният кмет Ерион Велиай от СП, Белинд Къличи от "Заедно печелим", Ролянд Бейко от Демократическата партия (ДП) на Албания, Арлинд Чори - независим кандидат, Ляйля Пърнаска от Партията за справедливост, интеграция и единство и Марко Дайти от "Ляв фронт".

Най-нови социологически проучвания, публикувани от албанските медии, сочат известна преднина в Тирана на социалистите пред демократите.

Плакат на премиера на Албания и председател на Социалистическата партия Еди Рама (горе вляво) и кандидатът на социалистите за Тирана Ерион Велиай (горе вдясно). Долу на плаката са Сали Бериша, Белинд Келичи и Илир Мета от „Заедно печелим".

Снимка: БТА

Местни избори и в Италия

В Италия днес и утре се произвеждат мести избори. Те се възприемат като нов тест за правителството на Джорджа Мелони, но също и за лидерката на опозиционната левоцентристка Демократическа партия Ели Шлайн, предаде АНСА.

Това е първи вот, откакто Шлайн официално пое юздите на опозиционната сила. Изборите са втори вот за десноцентристите, откакто те дойдоха на власт миналата есен. Първият тест за десноцентристите бяха областните избори в Лацио и Ломбардия през февруари, на които те постигнаха убедителна победа.

Лидерката на опозиционната левоцентристка Демократическа партия Ели Шлайн

Снимка: БТА/AП

Днес са призвани да гласуват 6,3 милиона избиратели. Те ще гласуват в 790 градове, в това число и 13 провинциални столици, сред които Анкона, Бреша, Бриндизи, Империя, Латина, Маса, Пиза, Сиена, Терни, Тревизо и Виченца. Гласува се за кмет и местни власти.

Втори тур там където кандидатите за кмет не са спечелили на първия тур ще има на 28 и 29 май.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Снимка: БТА

Избори има днес и в Тайланд - парламентарни

И тайландците гласуват днес - вотът е за нов парламент. Това са първите парламентарни избори в страната от продемократичните протести през 2020 г. Опозицията се надява на тях да обърне страницата и да сложи край на почти десетгодишното управление на армията и нейните съюзници, въплътено от премиера в оставка Прают Чан-оча, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Изборните секции бяха отворени в 8 ч. местно време. Право на глас имат 52 000 милиона избиратели, които гласуват в 95 000 избирателни секции.

Анализаторите очакват висока избирателна активност. Основната опозиционна партия "Пуеа тай" ("За тайландците"), водена от дъщерята на бившия премиер Таксин Шинаватра - Паетонгтарн Шинаватра, води в допитванията. Тя обаче ще има нуждата от 376 места в 500-местата долна камара на парламента, за да се опита да контрабалансира влиянието на 250-те сенатори, назначавани от армията.

Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча преди да гласува в избирателна секция в Банкок

Снимка: БТА/AП

И Таксин Шинаватра, и неговата сестра Инглук, която също беше премиер, бяха свалени с преврат, съответно през 2006 г. и 2014 г.

Изборната система в Тайланд обаче е комплексна и предоставя на кандидати, близки до военните, значителна преднина, която може да смекчи мащабите на очакваната промяна във властта и дори да доведе до нов период на нестабилност.

Регионални избори в германската провинция Бремен - проверка за лявоцентристкия съюз 

Избирателите в северната германска провинция Бремен гласуват днес, за да решат дали лявоцентристките социалдемократи да останат на власт в едноименната регионална столица, която управляват от Втората световна война насам, предадоха Асошиейтед прес и БТА. 

На последните избори Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц за първи път от 70 години остана втора след съперниците си консерватори, но запази властта с помощта на "Зелените" и на партия "Левите". 

При все че най-новите допитвания показват по-голяма подкрепа за социалдемократите, отколкото за претендентите от Християндемократическия съюз (ХДС), представителите и на двата по-малки коалиционни партньора на кмета Андреас Бовеншулте губят позиции. 

"Зелените", по-специално, търпят негативите от критиките към енергийната им политика на национално равнище, където са в коалиция със социалдемократите и либертарианската формация "Свободни демократи".

Право на глас имат близо 500 000 избиратели на възраст над 16 години в Бремен и неговия ексклав на Северно море Бремерхафен. Изборните секции ще затворят в 18:00 ч. местно време, след което ще бъдат огласени първите прогнози въз основа на екзитполовете и на частично преброяване на гласовете. Окончателните резултати се очакват най-рано утре.