Турция започва да обсъжда с европейски държави покупка на 40 самолета Eurofighter Typhoon след като установи, че искането й за самолети F-16 от Съединените щати може не бъде изпълнено, съобщи днес източник от турското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Министърът на отбраната Яшар Гюлер ще разговаря по въпроса с британския си колега Грант Шапс в Анкара в четвъртък, допълни източникът. Турция иска да купи новопостроени и най-модерната версия на Юрофайтер, добави той.

Министърът на отбраната Яшар Гюлер каза миналата седмица, че Турция преговаря с Великобритания и Испания за закупуване на самолети Eurofighter Typhoon. Германия се противопостави на идеята, допълва БТА.

През октомври 2021 г. Турция поиска да купи 40 изтребители F-16 от Lockheed Martin Corp. и 79 модернизирани комплекти за своите съществуващи бойни самолети. Администрацията на президента Джо Байдън подкрепя продажба за 20 милиарда долара, но имаше възражения в Конгреса на САЩ заради отлагането от Турция на разширяването на НАТО и реномето й по въпроса за правата на човека.

Турция информира НАТО, че ратификацията на шведската молба за членство няма да бъде завършена до срещата на външните министри на НАТО идната седмица, което допълнително усложнява нещата.

"Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Нашият първи избор е F-16... Но имайки предвид възможността да не получим положителен отговор в този продължителен процес, самолетите Eurofighter Typhoon са най-подходящата алтернатива на F-16", каза източникът. Длъжностни лица от Обединеното кралство казват, че биха могли да помогнат, убеждавайки Германия да отхвърли възраженията си, добави той.

Изтребителите Eurofighter Typhoon са произведени от консорциум на Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от Airbus, BAE Systems и Leonardo.