Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал Турция да не участва в Световния икономически форум в Давос заради "произраелската позиция" на организаторите му по отношение на конфликта в ивицата Газа. Това съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на свои източници.

По информация на източниците на форума е трябвало да присъства турският министър на финансите Мехмет Шимшек, но Ердоган не е дал разрешение той да отиде на събитието, предаде БТА.

По информация на Блумбърг основателят и председател на Световния икономически форум Клаус Шваб е осъдил "терористичните атаки на Хамас срещу Израел", като тази позиция е разгневила турските политици, въпреки че Шваб призова и за мерки за защита на цивилното население в ивицата Газа.

Решението на Ердоган усложнява усилията на Турция да възстанови връзките си със световните инвеститори, след като години наред нетрадиционната политика ги беше отблъснала, отбелязва "Блумбърг".

Това не е първият път, в който турският лидер използва платформата на форума в Давос, за да заяви позицията си по палестинско-израелския конфликт. През 2009 г. Ердоган напусна събитието след пререкание с израелския президент Шимон Перес. По това време еврейската държава провеждаше военна операция в ивицата Газа. След скандала с Перес Ердоган не участва във форума, въпреки че турски официални представители се върнаха в Давос няколко години по-късно.

За поредна година световните политически и бизнес лидери се събират в швейцарското курортно селище Давос за традиционния икономически форум. Утре в него се очаква да вземе участие и българският премиер Николай Денков. Форумът в Давос ще продължи до петък.

Още в началото му се очаква лично да присъства президентът на Украйна Володимир Зеленски, само ден, след като в Швейцария се проведе среща, посветена на предложения от него План за мир.

По традиция - освен ключовите въпроси в икономическата сфера, в Давос се поставя акцент и върху най-важните геополитически събития.

Форумът тази година се провежда под надслов "Възстановяване на доверието" и ще засегне редица теми, свързани с рязката ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за глобалната търговия, свързани с Близкия изток. Инфлацията и икономическият растеж, войната на Русия срещу Украйна, технологичните промени и глобалната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието.

По традиция ръководителите на МВФ, Световната банка, Световната търговска организация и главният секретар на ООН също ще участват в панелите на престижния икономически форум.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се очаква да присъстват в Давос, са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще направят специални обръщения. Макрон е единственият държавен ръководител от страните от Г-7, който ще вземе участие в Давос. Миналата година от Г-7 на форума присъства единствено германският канцлер Олаф Шолц.

Сред големите имена от света на бизнеса в Давос са Сам Олтман, главният изпълнителен директор на OpenAI, създателя на чатбота "ChatGPT".