Антитерористичната операция, която Турция започна на 9 октомври, е на принципа на законната самоотбрана и защита на националната сигурност. Целта е прочистване на района в североизточна Сирия, на запад от река Ефрат от терористични елементи и създаване в този район на 30-35 км зона за сигурност. Турция ще поеме и своята отговорност, след като прочисти тези райони, по отношение на чуждестранните терористи - онези членове на "Ислямска държава", които са държани в затвори и техните семейства. Това заяви в специално интервю за БНТ посланикът на Турция в България Хасан Улусой.

По думите му, "Ислямска държава" и ПКК действат заедно в Северна Сирия, като през последната година двете организации заедно са извършили над 300 терористични нападения и посегателства на турска територия или в гранични райони на Турция. Според д-р Улусой, Турция е единствената страна е единствената страна, която се бори срещу джихадистите на терен.

Турският посланик допълни, че Анкара и София имат "прекрасно сътрудничество" по отношение на бежанците, което ще продължи.

"Турция ще продължава да спазва споразумението с ЕС, така стриктно, както и досега, няма съмнение в това. Но още от самото начало на този процес ЕС е тази страна, която не изпълнява своите ангажименти в много сфери - във финансовата част, във визовата либерализация", категоричен е Хасан Улусой. 

По думите му, притесненията за хуманитарна криза заради операцията на Турция в Северна Сирия са неоснователни. 

"Всъщност е тъкмо обратното, благодарение на тези операции, хуманитарните кризи намаляват и чрез прочистване на тези райони от терористи, ще се даде възможност на доброволен принцип и по един сигурен начин, между един и два милиона бежанци да се завърнат в своята родина. А това ще доведе до намаляване на миграционния натиск", заключи дипломат №1 на Анкара в София.