Турски съд осъди днес 74 души, включително военнослужещи, на доживотен затвор заради ролята им в опита за преврат от юли 2016 г., предаде Ройтерс, като се позовава на Анадолската агенция.

Над 240 души бяха убити, а около 2200 ранени при опита за преврат в Турция на 15 срещу 16 юли 2016 г., за който Анкара обвинява ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и неговото движение, наричано в Турция ФЕТО - "Фетхуллахистка терористична организация".

След опита за преврат Турция предрие мащабна чистка срещу предполагаеми поддръжници на Гюлен, като задържа близо 160 000 души, включително университетски преподаватели, военни и държавни служители.

От тях 77 000 са официално обвинени и са поставени в предварителен арест, докато трае процесът срещу тях, според данни на министъра на вътрешните работи.

Днес съдът осъди 74 души на строг доживотен затвор по обвинение в "опит за промяна на конституционния ред", съобщи Анадолската агенция.

Осъдените на строг доживотен затвор не подлежат на амнистия, отбелязва агенцията.

Не е ясно колко военнослужещи има сред групата осъдени.

Правозащитни групи и западните съюзници на Турция изразяват безпокойство от мащаба на чистките, като изтъкват, че Ердоган е използвал опита за преврат като претекст за разправа с инакомислещите.