Основната турска опозиционна формация - Народнорепубликанската партия (НРП) - избра снощи за свой нов председател 49-годишния Йозгюр Йозел, слагайки край на 13-годишния мандат на досегашния лидер Кемал Кълъчдароглу, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ройтерс отбеляза, че изборът става в момент, когато Турция се подготвя за важен местен вот през март 2024 г.

От 2011 г. Йозел е депутат, а от 2015 г. е заместник-председател на парламентарната група на НРП. Той обяви кандидатурата си през септември, след като на президентските и парламентарни избори през май Кълъчдароглу и НРП претърпяха болезнено поражение от президента Тайип Ердоган и неговия управляващ политически алианс.

Йозел получи 812 от 1366 възможни гласа на напрегнат, продължил часове партиен конгрес в Анкара, при гласуване в два тура.

"Това е най-голямата чест за мен в живота ми", заяви Йозел след огласяване на резултатите и благодари на Кълъчдароглу за работата му в партията. "Поемаме по пътя към победа на местните избори", добави той.

"Вярвахме в превръщането на безнадеждността в надежда, изпълнени сме с надежди", каза Йозел, заобиколен от аплодиращи го членове на партията, застанал до кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.

След поражението си на изборите Кълъчдароглу беше подложен на остри критики заради отказа си да се оттегли като лидер на НРП, създадена от основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. През 13-те му години начело на партията, тя не успя да надхвърли историческия таван от 25% подкрепа в национален мащаб.

"До днес носех с чест наследството на нашия велик водач Ататюрк. А днес, с решението, което делегатите на нашия конгрес взеха, се сбогувам с поста на председател", заяви Кълъчдароглу в платформата "Екс" след обявяването на резултатите и поздрави Йозел.

Сега Йозел ще поведе НРП към местните избори на 31 март, където партията се надява да запази ключовите общини, спечелени през 2019 г., в това число столицата Анкара, най-големия град Истанбул и други големи градове.

Новият председател на НРП беше избран на започналия вчера двудневен извънреден партиен конгрес.