Този гигант на круизите струва 900 милиона евро и е поръчан от американската компания Роял Карибиън (Royal Caribian), предаде Франс прес, цитирана от БТА. Той ще може да превозва до 6360 пътници, обслужвани от 2000 души екипаж.
Финландската фирма, която е филиал на южнокорейския корабостроител STX, ще достави кораба на американската компания на церемония в пристанището на Турку, в югозападната част на Финландия.
След това "Оазис на моретата" ще прекоси Атлантическия океан, за да стигне до американската западно крайбрежие, откъдето на 1 декември ще започне първото си туристическо пътуване - от Форт Лодърдейл (САЩ) за Хаити, уточнява Франс прес.
Всичко в кораба за пътешествия е проектирано така, че бъдещите туристи и за миг да не усетят, че са в открито море, като за целта са предвидени всевъзможни удобства и забавления.
Със своето тегло от 220 000 тона и дължина от 325 метра, той ще бъде най-големият круизен кораб строен някога. Огромното съоръжение се задвижва от два двигателя Wartsila V12, всеки с мощност 17 500 конски сили. Агрегатите позволяват на Oasis of the Seas да се движи със скорост 20.5 морски възела. Лайнерът разполага с 16 пътнически палуби и 2 700 каюти.
Круизният кораб има уникално оформление, като е разделен на седем малки квартала, носещи имената „Boardwalk”, „Royal Promenade”, „Central Park”, „Vitality at Sea Spa and Fitness Center”, „Pool and Sports Zone”, „Entertainment Place” и „Youth Zone”. Обстановката в отделните квартали е коренно различна, като е съобразена с предпочитанията на различните типове хора.

Вижте още снимки на кораба