Турчин живеел като жена по документи цели 38 години, заради допусната чиновническа грешка, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. 

Почти четири десетилетия продължила борбата на Кумрал Бодур да докаже пред властите, че не е жена, както е бил регистриран поради грешка в службата за гражданска регистрация.

Заради розовата си лична карта Бодур не е успял да служи като войник, да регистрира децата си на свое име и да участва в социалното осигуряване.

Грешката била допусната заради даденото му при рождението типично женско име Кумрал, а битката за поправянето ѝ е отнела по-голямата част от живота на сега 52-годишния мъж. Общо 15 съдии и 19 прокурори са се изредили по делото, преди съдът да се произнесе в негова полза.

Кумрал Бодур се сдобил с женски личен документ, когато постъпвал в първи клас и в селото му Хисаркая в черноморския окръг Гиресун дошъл служител на службата за гражданска регистрация, за да запише данните на момчето.

"Когато раздаваха документите на мен и братята ми, имаше 6 сини и един розов - моя", казва той.

Грешката е струвала много на турчина през годините - така например той не е могъл да се ожени поради факта, че по документи е жена, поради което и трите му брака през годините са били религиозни. От тях Бодур има четири деца, но не е могъл да ги припознае и по тази причина брат му поел бащинството по документи.

"Сега искам да ги призная за мои деца,, но ме е страх да отида в съда", разказва препатилият мъж, след като вече е спечелил правната битка и се е сдобил с мъжки документ за самоличност.