Петнадесет души, сред които цялото ръководство на Министерството на вътрешните работи на Украйна, загинаха при катастрофа на хеликоптер в градчето Бровари край Киев, съобщиха местните медии.

Ръководителят на Националната полиция на Украйна Игор Клименко заяви, че жертвите на катастрофата с хеликоптер в сряда сутринта са министърът на вътрешните работи Денис Монастирски, заместникът му Евгений Енин и главният секретар на министерството Юрий Лубкович.

Според Клименко вертолетът, който се е разбил, е принадлежал на Министерството на извънредните ситуации.

Хеликоптерът на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна се е разбил около 8:10 ч. местно време, съобщи кметът на Бровари Игор Сапожко. По време на мъгла машината се е разбила между детска градина и жилищна сграда, след което е избухнал пожар. "Помещенията на детската градина и една от близките къщи бяха разрушени от мощната експлозия", каза Сапожко.

По официални данни на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна за катастрофата инцидентът е станал в 08:20 ч. Хеликоптерът ЕС-225 (бордови номер 54) се е разбил, като при това е повредена сградата на детската градина с последвал пожар, прозорците на четиринадесететажна жилищна сграда и 3 автомобила. В 09:06 ч. пожарът в сградата е локализиран на площ от 500 квадратни метра, а в 09:28 ч. е потушен.

На борда е имало 9 души: 6 членове на оперативната група на МВР, включително ръководството на Министерството на вътрешните работи, и 3 членове на екипажа от Държавната служба за извънредни ситуации.

Към 11:00 ч. 15 души са загинали в резултат на инцидента, включително 3 деца.

Двадесет и пет души (сред тях 15 възрастни и 10 деца) са ранени и хоспитализирани.

Все още не е известно каква е причината за катастрофата. Прессекретарят на началника на Националната полиция Мариана Рева заяви, че е твърде рано да се говори за предварителните причини за катастрофата. Украинският главен прокурор Андрий Костин заяви, че разследването разглежда "всички възможни версии за катастрофата на хеликоптера". В същото време съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашенко изброи версии като саботаж, неизправност на оборудването и нарушаване на правилата за безопасност на полетите. Украинските медии твърдят, че сред възможните версии е и пилотска грешка. Украинското издание "Трибуна-Бровари" съобщава, че хеликоптерът е паднал по време на мъгла: вероятно пилотът не е видял високата сграда, започнал е да набира височина и е загубил контрол.

29 души са ранени, включително 15 деца, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Те са транспортирани в болници, а на мястото на инцидента все още работят спасителни екипи.

"Денис, Женя, Юра, всички, които бяха на борда на хеликоптера, бяха патриоти на Украйна, всеки защитаваше и укрепваше Украйна. Винаги ще ви помним. Вашите семейства винаги ще бъдат под закрилата на приятелите и държавата. Вечна Ви памет, приятели!", написа в канала си в Телеграм съветникът на загиналия вътрешен министър Антон Геращенко.

Възпитателка в детската градина в Бровари разказа подробности за трагедията:

Според нея тя тъкмо са посрещали идващите деца, когато е видяла пламъците.

"Първоначално бучеше, сякаш нещо лети. Притихнахме, а след това чухме експлозия. Всички легнаха и бързо се евакуираха в укритието. Успяхме да приемем четири деца и родителите им веднага ги прибраха", казва тя.

"Хеликоптерът направи три кръга над "Фора", литна към центъра, започна да се снижава рязко, удари се, запали се и това беше всичко", разказа жител на Бровари за последните минути преди катастрофата.

Появи се и видео, на което се вижда вътрешността на детската градина, избити са всички прозорци, пораженията са сериозни.

Бровари се намира на около 20 км североизточно от Киев. Руските и украинските сили се сражаваха за контрола над града в ранните етапи на инвазията на Москва, докато руските войски не се изтеглиха в началото на април 2022 г.