Скоро цената на литър бензин в Гърция ще достигне 3 евро, което ще взрива пазара, предупреждават собствениците на бензиностанции. Скъпите горива засягат все повече области на икономиката в Гърция.

"На пазара на горивата действа мафия, която пере пари чрез бензиностанциите", заяви  председателят на съюза на собствениците на бензиностанции в област Атика Мария Занга пред телевизия "Скай". Тя допълни, че всички в сектора познават лицата, участващи в тази престъпна схема, но се страхуват за живота си, защото вече е имало няколко предупредителни акции срещу хора, готови да свидетелстват.

Занга каза, че е невъзможно литър бензин на едро днес да струва 2 евро и 21 цента, а някои бензиностанции да продават под тази цена.

Журналистите в студиото призоваха прокуратурата да започне разследване.

Днес средната цена на литър безоловен бензин е 2 евро и 40 цента, а на островите е поне с 20 цента по-скъпо, по данни на министерството на развитието.

До няколко дни или седмица ще достигнем цена 3 евро за литър, категорични са служителите от бензиностанциите.

Опозицията отново призова незабавно да се постави таван на цените на горивата. Гърците получават помощ за бензин само до края на този месец.

На много места в Гърция бензинът ще нанесе голяма щета на туристическия сектор по мнение на туроператорите.