Всяка секунда 30 души получават ваксина против COVID в Европейския съюз, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде БТА. По думите й досега в общността са разпределени 200 милиона дози ваксини, а още 200 милиона са изнесени за 90 държави по света.

"Дневно три милиона европейци се ваксинират, а до края на юли 70 на сто от пълнолетните ще бъдат имунизирани", посочи Урсула фон дер Лайен. Според нея ще се наложи децата и непълнолетните също да бъдат ваксинирани.

Председателят на Европейската комисия изрази готовност за обсъждане на предложението на САЩ да отпаднат патентите за ваксините.

"Някои биха казали, че САЩ и Великобритания са по-напред от нас във ваксинационната кампания, но ЕС ще има същия успех по същото време това лято, като същевременно остана отворен към света. Докато други запазиха ваксините за себе си, Европа остана най-големият износител на света", добави тя, като уточни, че за Великобритания досега са изнесени 28 милиона дози ваксина.

А в България най-предпочитаната ваксина остава тази на "Пфайзер", стана ясно днес, по време на брифинга на Националния оперативен щаб. Най-много ваксини са поставени на хора във възрастовата група между 25 и 49 години, следвани от възрастовите групи от 60 до 69 г., от 70 до 79 г. и над 80 г.

Министърът в оставка проф. Костадин Ангелов се похвали, че страната ни е достигнала 32 хиляди ваксинирани за ден, а в най-скоро време имунизираните у нас ще бъдат над един милион:

"Аз казах, че целта, която преследваме и която може да постигнем през месец май, е 50 хиляди ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем един милион души ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита", каза Ангелов.

По думите му е възможно удължаване на зелените коридори за имунизация и след 9 май, ако разполагаме с достатъчно дози ваксини. 

В Сърбия всички ваксинирани поне с една доза ваксина до 31 май могат да получат допълнителна помощ от 3000 динара (25 евро) до 20 юни, съобщи министърът на финансите Синиша Мали, цитиран от Танюг. Условието е хората да се регистрират от 1 до 15 юни за отпускане на този финансов стимул.

Сръбският президeнт Александър Вучич обяви вчера, че всички граждани, които са се ваксинирали срещу коронавирус, ще получат подкрепа от 3000 динара. Той уточни, че освен предвидената по-рано помощ, всички граждани над 16-годишна възраст, които са се ваксинирали или ще се ваксинират до края на май с една или с две дози ваксина, ще имат право на този допълнителен стимул.

Според министъра на финансите целта е гражданите да бъдат насърчавани да се имунизират, за да се върнат колкото може по-скоро към нормалния живот.

А Франция одобри ваксинирането на хора на 16 и 17 години, които са изложени на повишен риск от сериозно боледуване при евентуално заразяване с вируса, предаде Ройтерс. От здравното министерство съобщиха, че младежите ще могат от днес да се имунизират с препарата на "Пфайзер"/"Бионтех".

"На хората на 16 и 17 години, при които се наблюдават патологични състояния, излагащи ги на много висок риск от тежка форма на боледуване на COVID, могат от днес да се ваксинират с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" във ваксинационните центрове", заявиха от френската Главна дирекция по здравеопазване в съобщение, което бе адресирано до здравните работници.

Списък с патологични състояния, които създават висок риск от тежко боледуване, е изготвен по-рано от здравните власти за други възрастови групи. Този списък включва раковите болести, които са в процес на лечение, сериозните форми на хронични бъбречни заболявания, трансплантациите на органи, муковисцидоза, тризомия 21 и някои редки заболявания.

Общият брой на хората, които вече имат възможност да се имунизират срещу вируса след новото решение на френските власти, е около 800 хиляди души, отбелязва Франс прес.

От понеделник, 10 май, във Франция вече ще могат да се ваксинират всички хора на възраст 50 и повече години, обяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.