Съд в щата Илинойс забрани на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да участва в първичните избори на Републиканската партия в този щат, но пък Върховният съд спря наказателното дело, което води срещу Тръмп специалният прокурор Джак Смит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Забраната на Илинойс бе наложена заради предполагаемата роля на Тръмп в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Влизането в сила на решението обаче беше отложено с оглед възможността на бившия президент да обжалва.

Съдът реши, че Тръмп трябва да бъде дисквалифициран от участие в първичните избори на републиканците на 19 март заради това, че е участвал в бунт.

Изходът от делото в Илинойс и от подобни дела в други щати вероятно ще бъде решен от Върховния съд на САЩ, който на 8 февруари разгледа аргументите "за" и "против" участието на Тръмп в изборната надпревара.

Подобни решения бяха постановени по-рано в щатите Колорадо и Мейн. Тръмп обжалва.

Говорител на предизборната кампания на Тръмп заяви, че съдебното решение в Илинойс "е противоконституционно решение, което скоро ще бъде обжалвано".

Междувременно Върховният съд на САЩ се съгласи да разгледа искане на Тръмп за преразглеждане на съдебно решение, според което той не разполага с имунитет по водено срещу него дело.

Според агенцията, това решение на Върховния съд ще спомогне плановете на Тръмп да забави наказателните процеси срещу себе си, докато се опитва да се върне на власт.

Върховните съдии спряха наказателното дело, което води срещу Тръмп специалният прокурор Джак Смит, и ще преразгледат решението на съд от по-долна инстанция. Става дума за решение, с което е отхвърлено искане на Тръмп да се признае, че разполага с имунитет, тъй като е бил президент в периода, в който предполагаемо е извършил действия, насочени срещу отмяната на победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г.

Върховният съд ще разгледа искането на Тръмп през седмицата, която започва на 22 април.

Специалният прокурор Джак Смит бе назначен през ноември 2022 г. През август миналата година той повдигна четири обвинения срещу Тръмп във връзка с предполагаемите опити за промяна на резултатите от изборите.

Предполага се, че колкото повече се бавят наказателните производства срещу Тръмп, толкова това е по-изгодно за него. Ако той отново стане президент, би могъл да използва правомощията си, за да сложи край на наказателното преследване срещу себе си и потенциално да се помилва по предявените обвинения.