Украинските зенитно-ракетни части трета поредна нощ са ангажирани с обезвреждането на атакуващи безпилотни самолети в и около Киев рано днес, а службите за спешна помощ изследваха падащи отломки и експлозии в три района, съобщиха официални лица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ръководителят на военната администрация на украинската столица Сергий Попко коментира в Телеграм, че става дума за вълна от нападения с ирански дронове "Шахид", които са се приближили към украинската столица от различни посоки. 

Десетина вражески цели са унищожени над столицата от украинската противовъздушна отбрана. Имало паднали отломки в квартал "Соломянский" в центъра на града и се провежда установяването на потенциалните жертви и щети.

Кметът Виталий Кличко заяви, че отломките са повредили един етаж на жилищна сграда в квартал "Дарницки" в източната част на столицата и са били ранени двама души- 19-годишно момиче и мъж на 23 години, които са откарани в болница. Пожар е избухнал в жилищна сграда в "Подил.

Още двама души са били ранени в западния Шевченковски район на украинската столица, където е възникнал пожар на балкон в жилищна сграда. Отломки са паднали и в централния Соломянски район.

Експлозии са били чути и в други украински региони, включително Хмелницки на запад, Миколаев на юг и Запорожие в югоизточната част на страната.

Същевременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че срещата на върха на НАТО е осигурила на Украйна невиждана досега основа за сигурност и е поставила неговата страна на пътя към членство в алианса.

"Това е много важно. За пръв път, откакто сме независими, ние създадохме основа за сигурност за Украйна по пътя й към НАТО", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение.

"Това са конкретни гаранции за сигурност, потвърдени от седемте най-големи демокрации в света. Никога досега не сме имали такава база за сигурност и то на нивото на Г-7."

Зеленски потвърди изявленията, които направи на срещата на върха в Литва, че "сме премахнали всякакви съмнения или неясноти относно това дали Украйна ще бъде в НАТО. Тя ще бъде."