Трета нощ на безредици във Франция, след като 17-годишен младеж бе застрелян от полицай. Безредиците обхванаха региона на Париж и редица други френски градове, като дори излязоха от границите на Франция и стигнаха до Белгия, предаде ДПА.

Още снимки вижте тук >>> 

Арестувани са най-малко 420 души, от които 242 в района на Париж, съобщи рано тази сутрин телевизия Бе Еф Ем, като се позова на източници, близки до вътрешното министерство.

Банков клон в парижкото предградие Нантер бе подпален вчера вечерта, като пламъците обхванаха и намиращи се над него жилищни помещения. Пожарникарите се справиха с пожара и няма пострадали, съобщава БТА.

Хиляди хора излязоха на демонстрация в Нантер с искане за справедливост след смъртта на младежа. Бързо се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицията, съобщиха "Паризиен" и Бе Еф Ем. Служители на реда бяха замеряни с коктейли "Молотов", докато хеликоптери прелитаха в небето. На място пристигнаха специални части. Арестувани са 19 души.

В пристанищния град Марсилия стотици демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, като имаше случаи на разграбване на магазини.

В Лил, Лион и Бордо бяха разположени специални полицейски части.

Снимка: БТА

Снимка: БТА/AП

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен обяви по-рано, че властите разполагат 40 хиляди полицаи из цяла Франция, за да бъде сложен край на безредиците.

Френският президент Еманюел Макрон окачестви смъртта на младежа като "необяснима и неизвинима". В същото време той разкритикува вчера насилието срещу "институциите и републиката", което според него е необосновано.

Протестът в Брюксел

Снимка: БТА