Лиз Тръс и Борис Джонсън засилиха натиска върху британския министър-председател Риши Сунак да изпрати изтребители на Украйна, предаде ДПА.

Двамата предишни премиери от Консервативната партия произнесоха дълги речи в Камарата на представителите по време на общо обсъждане на ситуацията в Украйна.

Това беше първата изява на Тръс на парламентарната трибуна в качеството ѝ на депутат от 2012 г., когато за първи път стана министър, отбелязва ДПА.

"Нямам търпение да видя изтребители" в Украйна. Трябва да направим всичко възможно, за да се уверим, че Украйна ще спечели тази война възможно най-скоро. Всеки пореден ден коства живота на хора... трябва да направим всичко възможно, колкото се може по-бързо", категорична бе Тръс, цитирана от БТА.

Борис Джонсън от своя страна призова правителството да не губи повече време и "да даде (на Украйна) и самолети". "Украинците се борят не само за своята свобода, но и за свободата по света. Трябва да им дадем това, от което се нуждаят, не следващия месец, не следващата година, а сега", призова той.

"Става все по-ясно, че Китай се готви да въоръжи руснаците", предупреди също Джонсън.

Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс обаче каза, че може да минат години, преди страната да предостави самолети на Украйна, отбелязва ДПА.

Алекс Чалк, който отговаря за обществените поръчки в министерство на отбраната, заяви в края на парламентарните дебати, че в бъдеще британските въоръжени сили ще обучават украински пилоти за летене с натовски изтребители.

"Очакваме да започнем обучението на първите украински пилоти тази пролет. Не може да доставиш изтребител, преди да си обучил пилот, и в това начинание не бива да се губи време", подчерта Чалк.