Бившият американски президент Доналд Тръмп отрече да е извършвал нарушения при обработката на записи от охранителни камери, изискани от федералните следователи, ден след като прокурорите добавиха нови обвинения, според които бившият президент е наредил на служителите в курорта си в щата Флорида да изтрият част от видеозаписите, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Тръмп, който е фаворит за президентската номинация на Републиканската партия за предстоящите избори, заяви в интервю, че е смятал, че не е бил длъжен да предаде записите от охранителните камери от своя курорт Мар а Лаго, но въпреки това го е направил.

"Това са охранителни записи. Предадохме им ги. Дори не съм сигурен какво има в тях", каза той.

Вчера специалният прокурор на САЩ Джак Смит подаде три нови обвинения срещу Тръмп, с което общият им брой достигна 40, и обвини служителя по поддръжка в курорта Мар а Лаго Карлос де Оливейра в заговор за възпрепятстване на правосъдието, обвинявайки го в това, че е помогнал на бившият президент да укрие документи.

56-годишният Де Оливейра казал на друг работник в курорта, в който живее Тръмп, че "шефът" е искал видеозаписите от охранителните камери на имота във Флорида да бъдат изтрити, след като министерството на правосъдието ги е изискало с призовка.

Прокурорите повдигнаха обвинения на Де Оливейра и в това, че излъгал ФБР по време на доброволен разпит, по време на който е твърдял, че не е участвал в пренасянето на кашони с класифицирани документи в Мар а Лаго.

Адвокатът на Де Оливейра не отговори на молбата за коментар от страна на Ройтерс.

"Вчера те преследваха двама чудесни служители, прекрасни хора", заяви Тръмп. "Опитват се да сплашат хората, така че те да излязат и да измислят лъжи за мен. Защото аз не съм направил нищо лошо", добави той.

Тръмп също така отбеляза, че няма да прекрати президентската си кампания за предстоящия вот, ако бъде признат за виновен и осъден по някое от редицата обвинения срещу него.