Американският президент Доналд Тръмп се изказа предпазливо за изхода от предстоящите парламентарни избори в Израел, прогнозирайки оспорвана надпревара между премиера Бенямин Нетаняху и главния му съперник Бени Ганц - двама свестни мъже, както каза той, предаде Франс прес и БТА.

"Всъщност кой ще спечели? Не знам. Ще бъде оспорвано, и двамата са свестни мъже", каза Тръмп три дни преди изборите на годишния конгрес на Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас.

"Бях обаче до вашия премиер в Белия дом, за да призная суверенитета на Израел" над Голанските възвишения", отбеляза той.

Това признаване в края на март на церемония в Белия дом бе възприета като подкрепа от страна на Тръмп за Биби - прозвището на Нетаняху.

На власт от 10 години, израелският премиер редовно изтъква близостта си с милиардера републиканец.

Последните разрешени допитвания преди изборите показват почти изравнени позиции за листите на Нетаняху и Ганц. Все пак те дават предимство да досегашния премиер да състави следващото правителство.

В речта си в Лас Вегас обаче Тръмп не направи никакво уточнение за графика на плана за израелско-палестински мир, подготвян от Белия дом от две години и който ще трябва да бъде огласен в седмиците след изборите на 9 април.

Американският президент поднови доверието си в своя зет Джаред Къшнър, който работи по плана. "Ако те не успеят с мира в Близкия изток, никой няма да успее", каза Тръмп.

Палестинските ръководител отказват категорично всякаква посредническа роля на правителството на Тръмп.

След като даде подробности за решението си да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим и да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения, аудиторията на президента започна да скандира: "Още четири години!"

Тръмп подчерта, че за разлика от другите президенти той спазва обещанията си и определи преместването на посолството като пример за "исторически действия, чакали десетилетия", отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът благодари на Републиканската еврейска коалиция за подкрепата й през 2016 г. и подчерта, че тя ще ще играе важна роля и в кампанията за преизбирането му.