Доналд Тръмп е раздал личния си номер на чуждестранни лидери и е водил с тях преговори ,заобикаляйки официалните канали и установените правила. Това съобщи "Вашингтон пост", като се позова на източник от Белия дом.

По правило, връзката на американския президент с чуждестранни лидери се планира дни преди осъщуствяването, разработва се сценария за разговора, провеждат се консултации с високопоставени служители и съветници.

По време на разговора до президента са съветниците и сътрудниците от администрацията, които подпомагат държавния глава ако е необходимо с данни и справки.

Тръмп обаче отхвърлил тези правила и води разговорите си сам и то по личния си телефон. След това му се налага да дава информация на сътрудниците си по спомени. Така например през април той е говорил с канадския премиер Трюдо, но не казал нищо на администрацията си, която научила за разговора от съобщение на канадската страна.

Администрацията на президента е в неведение, не знае какво той е договорил и какви аргументи е използвал, твърдят от медията. Според информацията, служителите и съветниците му са поставили въпроса за прекратяване на тези разговори и минаване по каналния ред при контактите с чуждестранни лидери.